Nedugo nakon što je rat u Iraku počeo 2003, nekoliko muškaraca blizu američke vojne baze obratili su se Udaju Hatemu al Ganimiju optužujući ga da je američki saučesnik. Jedan napadač je izvadio pištolj i pucao mu u glavu. Danas, nakon 24 operacije Ganimi, sa potpuno izmenjenom facom, živi u SAD gde je dobio politički azil. Početkom jula u Njujorku su mu se pridružili supruga i troje dece nakon nekoliko godina razdvojenog života.

Euforija porodičnog ujedinjenja vrlo brzo je utihnula kada je porodica sagledala realnosti novog života. Ganimi (50) koji nije u stanju da radi zbog svog zdravstvenog stanja, izdržava porodicu sa 761 dolarom mesečne pomoći za osobe sa invaliditetom. Njegova supruga i deca ne znaju engleski jezik, što produbljuje osećaj izolacije.

Tokom godina američke invazije, na hiljade Iračana zatražili su ulazak u SAD, ali većina njih nije imala sreće. Sve dok vlada 2007. pod pritiscima kritika nije smanjila ograničenja i omogućila ljudima iz Iraka da uz specijalne vize ili kao izbeglice dođu da žive u SAD. Oni danas pristižu u Ameriku u velikom broju kada mnogi otkrivaju da je novi život mnogo teži nego što su očekivali.

Prema najnovijim podacima Međunarodnog spasilačkog komiteta, izbegličke organizacije u Njujorku, veliki broj iračkih imigranata nije u stanju da nađe zaposlenje, žive u siromaštvu bez krova nad glavom.

Zastupnici prava imigranata u Njujorku i širom sveta kažu da se Iračani suočavaju sa najvećim poteškoćama u odnosu na drugu migrantsku populaciju. Mnogi od njih su obrazovani i stižu u SAD sa često nerealno visokim očekivanjima od života koji ih očekuje. Iako većina dobija pomoć od vlade ili privatnih agencija, veliki broj imigrira u duboku recesiju. Mnogima je potrebna pomoć psihijatara zbog emotivnih ratnih povreda.

„Nikada nisam video populaciju sa tolikom traumom“, kaže Robert Karej, potpredsednik za migracionu politiku pri Međunarodnom spasilačkom komitetu. Više od 30.000 Iračana doselilo se u SAD od početka invazije 2003. pod statusom izbeglica ili sa specijalnim vizama, naročito za one koji posredno ili neposredno rade za američku vladu. Najmanje 1.500 je dobilo azil, kažu federalni zvaničnici.

U protekle dve godine stigao je najveći broj Iračana koji su se naselili širom Amerike, a najviše ih je u San Dijegu, Finiksu, Hjustonu i Dirbornu, u Mičigenu. Više od 1.100 ih se nastanilo u regionu Njujorka.

Mnogi od njih u Iraku su radili kao doktori, nastavnici, naučnici i prevodioci, često za Amerikance, što im je ulivalo nadu da će jednog dana biti nagrađeni ugodnim životom u SAD. Ali, kao i imigranti iz drugih zemalja, većina njih je otkrila da akreditive koje su imali kod kuće ne mogu da primene na američkom tržištu. Tako je lekar iz Iraka u SAD primoran da aplicira za posao niskokvalifikovanog radnika.

Pri tom, iračka populacija, za razliku od drugih imigrantskih grupa, koje imaju kolonizovana susedstva i formirane asocijacije, atomizovana je i prisiljena na otuđivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari