Od Sivca do Leskovca: Čak 3.141 besplatan pregled u okviru karavana "Tvoja štitna-tvoj štit" 1Foto: Soultime media

Deset gradova, 2.220 pređenih kilometara i 3.141 obavljen besplatan pregled štitne žlezde! Karavan „Tvoja štitna tvoj štit” uspešno je završen prošlog vikenda, a tokom dve nedelje putujuća ambulanta udruženja „Heroine” i Fondacije Mozzart posetila je Beograd, Jagodinu, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Leskovac, Valjevo, Šabac, Kulu i Sivac.

Čak 40 lekara iz deset zdravstvenih ustanova obavljalo je preglede, a kod 1.287 pacijenata ustanovljene su neke nepravilnosti.
U nekim gradovima su kod gotovo polovine pregledanih građana ustanovljene neke nepravilnosti, što samo govori u prilog tome koliko je prevencija važna kako bi se poremećaji na vreme otkrili i započela adekvatna terapija.

„Možemo reći da je zabrinjavajući broj mladih žena sa promenama na štitastoj žlezdi koji u velikom procentu upućuju na Hašimoto tiroiditis, čvoriće koji moraju dalje da se ispitaju. Ovakvi preventivni pregledi su izuzetno dragoceni, jer se pacijenti mogu blagovremeno uputiti na dalju dijagnostiku. Nadamo se da će ovaj karavan dati pozitivne rezultate i doprineti da imamo zdraviju populaciju – žensku pre svega, mada u poslednje vreme ni muškarci ne zaostaju po pitanju promena na štitastoj žlezdi“,  istakla je dr Jelena Đokić u Novom Sadu.

Od Sivca do Leskovca: Čak 3.141 besplatan pregled u okviru karavana "Tvoja štitna-tvoj štit" 2
Foto: Soultime media

Karavan je u ovom gradu posetila i glumica Sofija Rajović koja uticaj u javnosti često koristi da istakne značaj brige o zdravlju.
„Iz ličnog iskustva znam koliko je prevencija važna i da je vreme najbolji lek“, poručila je poznata glumica u vojvođanskoj prestonici.
Karavan je na kraju stigao u Sivac i Kulu, a Fondacija Mozzart će kroz slične akcije nastaviti da pruža podršku zdravstvenom sistemu Srbije.

„Nepravilnosti u radu štitne žlezde su sve zastupljenije zbog savremenog načina života, bez obzira na godine ili pol. Veoma nam je drago što je odziv bio sjajan u svih deset gradova, što znači da građani shvataju značaj preventivnih pregleda”, naglasila je Milica Čakajac iz Mozzart fondacije.

Od Sivca do Leskovca: Čak 3.141 besplatan pregled u okviru karavana "Tvoja štitna-tvoj štit" 3
Foto: Soultime media

PREGLEDI TRBUŠNE AORTE

Pored besplatnih pregleda štitne žlezde, Fondacija Mozzart je povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja organizovala i besplatne preglede trbušne aorte u Beogradu. Zahvaljujući portabilnom ultrazvučnom aparatu, koji je Fondacija donirala Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, pregledano je više od 400 pacijenata i otkriveno 10 aneurizama trbušne aorte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari