Od sledeće godine besplatni udžbenici i u Nišu 1Foto: V. Andrić/Danas

Učenicima sa područja grada Niša biće obezbeđeni besplatni udžbenici u narednoj školskoj godini ali za sada još nije odlučeno da li će učenici dobiti novac iz budžeta grada da ih sami kupe ili će udžbenici biti nabavljeni putem javnog tendera, izjavio je danas predsednik Skupštine Niša Igor Novaković.

On je kazao da cena udžbenika za učenike na području Niša iznosi oko 200 miliona dinara a da Gradsko veće razmatra više modela za realizaciju odluke o dodeli besplatnih udžbenika.

„Pitanje je kako sprovesti tender za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole kada svaki nastavnik traži poseban udžbenik. To je složen posao i za taj posao potrebno je po mojoj proceni da se započne javna nabavka 1. januara i da traje minimum osam do devet meseci“, kazao je Novaković na konferenciji za novinare.

Novaković je rekao da su odbornici liste Kreni-promeni dostavili predlog da se na prvoj narednoj sednici Skupštine grada uvrste u dnevni red i donesu odluke o dodeli đačke pomoći porodicama sa decom školskog uzrasta na teritoriji grada i o dodeli udžbenika za učenike osnovnih škola na području grada za školsku 2025/2026. godinu.

On je dodao da dostavljeni predlozi nisu izrađeni u skladu sa poslovnikom Skupštine grada Niša i da ne sadrže sve elemente propisane poslovnikom, tako da je neophodno da se predlozi dostave u formi u kojoj ih Skupština grada donosi.

„Inicijativa je dobra, ali podsećam da je ona već prezentovana u ekspozeu gradonačelnika Niša na konstitutivnoj sednici i da je u planu da uskoro bude na dnevnom redu sednice Skupštine grada“, rekao je Novaković.

Po njegovim rečima, grad Niš je i do sada vodio aktivnu socijalnu politiku i „značajno pomagao“ porodicama sa decom.

Novaković je rekao da je u 2023. godini, na osnovu odluke o finansijskoj pomoći porodici sa decom, iz budžeta grada izdvojeno 270,6 miliona dinara, a od početka 2024. godine 161,4 miliona dinara.

Taj novac, po njegovim rečima, utrošen je za kupovinu paketa za đake prvake, besplatnu užinu, regresiranje troškova ishrane u produženom boravku, pomoć za nabavku udžbenika deci čiji su roditelji ili jedan od roditelja osoba sa invaliditetom, za pomoć pri rođenju prvog deteta, za pomoć nezaposlenim porodiljama, roditeljima duplih blizanaca, trojki i četvorki, kao i za isplatu jednokratne novčane pomoći učenicima prvih razreda svih osnovnih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari