Ljubiša Milorad Milošević, automehaničar iz Petrovca na Mlavi, od starih i zaboravljenih fića pravi moderne kabriolete. Preuređenje traje tri meseca, a cena se kreće od 1.500 do 2.000 evra. Do sada je preuredio i prodao desetak ,,fića kabrioleta”, koji se osim u Srbiji traže u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Ljubiša priča da je bio zaljubljenik u fiće i “Zastavina” vozila i iz te ljubavi počeo je da preuređuje fiće.

-Kupim stare, ostavljene i napuštene fiće i onda počinjem sve da prerađujem i preuređujem. Skidam deo po deo i proveravam u kakvom je stanju. Ako je limarija negde oštećena zamenim je novom ili iskrpim, prepakujem motor i menjač, sredim kočnice. Sečem krov i počinjem da radim na stvaranju kabrioleta. To je dug i mukotrpan posao i da bi od fiće napravio kabriolet prođe i po više od tri meseca. Međutim, trud se isplati jer se dobije sasvim novo i atraktivno vozilo koje pleni pažnju gde god se pojavi. Kada je u julu ove godine bio Sajam automobila u Petrovcu najviše publike bilo je kod mojh ,,fića kabrioleta”, hvali se majstor Ljubiša.

Za svoja vozila tvrdi da su tehnički potpuno ispravna i da se za svako radi atest kod ovlašćene kuće kako bi sve bilo po propisu. Tek onda auto može da se registruje i proda. Na ,,fići kabrioletu” ugrađuju se originalni delovi i dobija se garancija od godinu dana. Ljubiša kaže da je do sada prepravio u kabriolete desetak fića i da ih je sve prodao.

– Kupci su stari i mladi. Obično ih za fiću vezuje neka lepa uspomena. Kažu da su prvog fiću kupili kada su se oženili ili kada im se rodilo dete, da su na njemu polagali vozački ispit i hvale se kako su sa njim bez problema prešli hiljade i hiljade kilometara lepe vožnje. Kupuju ih ljudi iz Petrovca na Mlavi, Despotovca, Svilajnca, Kučeva, Republike Srpske i Slovenije. Ima nekih koji hoće da kupe i voze u Italiju jer kažu da ovako sređen i prepravljen fića tamo može da se proda za 5.000 evra. Ja ih prodajem od 1.500 do 2.000 evra, u zavisnosti od opreme, da li su sedišta od platna, eko kože ili čiste kože, da li je rol bar od običnih cevi presvučenih skajom ili prohroma i kakva je druga oprema. Fića kabriolet ima i radio prijemnik sa zvučnicima a počeću da ugrađujem i postolje za kameru kako bi se koristio i za razna snimanja. Na tako prepravljenom autu ugrađujem i ime vlasnika, ako on to želi, kaže Ljubiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari