Od subote 160 popisivača na terenu u Novom Pazaru 1Foto: N. Kočović

Sve je spremno za sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koje će tokom oktobra na teritoriji Novog Pazara sprovoditi oko 160 popisivača, najavio je načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić.

On je i predsednik Popisne komisije, a na konferenciji za novinare je pojasnio da je u ceo proces, koji je počeo u junu, uključeno i 25 instruktora koji će do petka sa popisivačima obilaziti teren na kojem će biti angažovani.

“Popisivači će od subote ujutru biti na terenu. Sve je spremno, radiće se elektronski, oprema im je spremna i testirana. Imaće legitimacije koje će morati da pokažu građanima pre popisivanja koje bi trebalo da traje oko tridesetak minuta. Ne očekujemo nikakve probleme”, poručio je Divanefendić.

Kazao je da je obaveza svih građana koji se zateknu da se popišu i da odgovore na pitanja koja su, kako je ocenio, ista kao i 2011. godine.

“Građani ne treba da strahuju, prikupljeni podaci se mogu koristiti isključivo u statističke svrhe i ni za šta drugo, to je zakonom propisano. Ukoliko popisivači ne zateknu građane na adresi, obavezni su da dođu još jednom, a ako i tad ne bude nikoga ostaviće obaveštenje sa brojem telefona kako bi mogli da ugovore termin posete za popis”, naveo je on.

Divanefendić je ocenio da se ovogodišnji popis, za razliku od onog sprovedenog 2011. koji je deo Bošnjaka bojkotovao, odvija u pozitivnoj atmosferi.

“Pozivam građane da se popišu, bitno je da utvrdimo pravo stanje koje će se odraziti na sve segmente naših života. Od tih podataka zavisi kakvo će nam obrazovanje, zdravstvo i rad lokalnih organa biti. Veći broj stanovnika znači i veći broj zaposlenih u policji, zdravstvu, veći broj bolničkih kreveta, taksista”, dodao je.

On je najavio i da će tokom oktobra biti organizovana dežurstva i aktiviran telefonski broj na koji građani mogu dobiti sve neophodno informacije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari