Na zgradi Politehničke škole u Požarevcu otkrivena je spomen ploča na mestu gde se nalazio prvi Nahijski sud, osnovan daleke 1821. godine, čime je ova varoš postala kolevka pravosuđa u modernoj istoriji Srbije. Ploča je otkrivena u sklopu obeležavanja velikog jubileja – 190. godišnjice Nahijskog suda u Srbiji koji je, ukazom kneza Miloša Obrenovića od 7. maja 1821. godine, osnovan u Požarevcu.

Spomen-obeležje su svečano otkrili vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Požarevcu, sudija Dragan Vučićević i gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević. Sud se nalazio u zgradi koja se zvala Vasićeva kuća, na mestu gde je kasnije izgrađen Dom trgovačke omladine, današnja Politehnička škola. Osnivanjem suda započet je proces stvaranja moderne srpske države u XIX veku, sa ustaljenom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, istakao je sudija Vučićević. Gradonačelnik Miodrag Milosavljević ukazao je da otkrivanjem spomen-ploče i obeležavanjem ovog velikog jubileja Požarevac želi da pokaže da je bio važan činilac u procesu izgradnje moderne srpske državnosti. Centralna manifestacija obeležavanja devetnaest decenija od osnivanja prvog Nahijskog suda u Požarevcu biće održana 9. decembra.

Članovi Gradskog veća u Požarevcu odlučili su da za obeležavanje 190.godišnjice srpskog pravosuđa izdvoje 400.000 dinara. Načelnk Braničevskog okruga Goran Petrović, koji je ujedno i podpredsednik Organizacionog odbora proslave kaže da su i ostale opštine, na sednici saveta Okruga, odlučile da novčano pomognu organizaciju ovog značajnog jubileja, pa će tako opština Petrovac na Mlavi izdvojiti 100.000 dinara, a ostale po 50.000 dinara. Novac će biti upotrebljen za štampanje kataloga, za organizovanje izložbe i sve drugo što je ptrebno za ovako veliku prolavu, imajući u vidu da država nema dovoljno novca za obeležavanje ovog jubileja, koji će biti 9.decembra ove godne u Požarevcu, kaže načelnik Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari