Od uvođenja sistema javnih beležnika prošlo osam godina: Da li su notari rasteretili sudove? 1Mirjana N. Stevanović

Za osam godina, koliko postoji javnpobeležnički sistem u Srbiji, preko mreže notarskih kancelartija obavljeno je više od 17 milčiponma pravnih poslova, rekao je predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Od tog broja, najviše je overa dokumenmata, više od 14 miliona, overeno je i potvrđeno 1,6 miliona isprava. Javni beležnici, takođe solemnizuju, odnosno overavaju i potvrđuju sve ugovore o prometu nepokretnosti a do sada je to učinjeno u 90.000 slučajeva – dodao je Srbislav Cvejić.

On je na konferenciji posvećenoj dosadašnjim rezultatima rada, naglasio da je tokom ovog perioda razvijena mreža kancelarija, od početne 94 danas radi 226 i zapošljavaju ukupno 1.250 ljudi. Ukazao je da je za otvaranje kancelarije potrebno ispuniti izuzetno oštre uslove, zbog čega u nekim manjim mestima notari još nisu dostupni građanima.

Prema rečima Cvejića, prvih godina po otvaranju kancelarija, sudovi su notarima dodeljivali tek po neki ostavinski postupak, ali od 2016. to postaje mnpogo intenzivnije.

Te godine bilo je ukupno urađeno nešto više od 30.000 ostavinskih predmeta, da bi se 2021. taj broj popeo na preko 246.000 predmeta.

– Time smo rasteretili pravosuđe i uveli kontrolu u pravni promet. Brpoj imovinsko pravnih sporova iuz ugovornih odnosa sveden je na nivo statističke greške – rekao je.

Na pitanje Danasa da li je letnošnje hakovanje baze podataka Republičkog geodetskog zavoda imalo posledice, da li su se neki podaci izgubili, Cvejić kaže da to notari ne mogu da znaju.

– Sistem nije radio u Beogradu, na primer, oko desetak dana, nakon toga je uspostavljen i mi radimo sa podacima koji u njemu sada postoje. Međutim, u dosadašnjim predmetima nismo uočili da postoji problem – kaže predsednik Javnobeležničke komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari