Od užarstva se sve teže živi 1damir markov

Zrenjaninac Damir Markov je jedan od malobrojnih užara u Srbiji, ostalo ih je petnaestak, koji od prirodnih materijala, kao što je kudelja, ili od veštačkih, kojih je, nažalost, u poslednje vreme sve više, može da uplete i isplete sve što vam padne na pamet.

„Zavoleo sam užarstvo još kao mali, pored dede koji je imao užarsku radionicu. Za razliku od tog vremena, kada deda nije dizao glavu od posla, danas je užarstvo zanat koji polako izumire. Jer, nekad je uže bilo potrebno u domaćinstvu za razne stvari, a pre svega za stoku“, priča  Damir Markov.

Svako domaćinstvo je imalo konje, krave… Bili su potrebni pajvani, štranjke, kanapi… Konja skoro da i nema, veliki farmeri svoje krave više ne vezuju. Sve više ljudi se orijentiše na industrijsku užad.

„Ipak, ja sam odlučio da se bavim ovim zanatom. Pravim i neke druge stvari, i tako nekako opstajem“ govori Damir.

Svoju robu Damir najviše prodaje na vašarima. Boli ga činjenica da se ručni rad najmanje ceni u Srbiji.

„U inostranstvu bih užad mogao da prodam i nekoliko puta skuplje, ali je problem visoka poštarina. Slovenci su ludi za ručnim radom, ali da bih poslao jedno uže, poštarina bi me iznela nekoliko puta skuplje nego što košta moj proizvod“, kaže Damir.

Poslednji godinu dana, troškovi proizvodnje su sve veći, a zarada sve manje.

„Poskupele su sirovine, gorivo, mora baš da se balansira. Teško je reći kupcu zašto poskupljuje vaš proizvod a i kupaca je sve manje. Mogao bih da radim i druge stvari od kanapa, ali imam samo dve ruke koje mogu da zaposlim. Nije lako“, kaže Damir.

Radnju u Melencima, selu pored Zrenjanina, Damir je na sebe registrovao 2001. godine ali je, praktično, nastavio posao kojim su se bavili njegovi deda i baba po majci.

„Moji su roditelji bili zaposleni u državnim firmama, pa je deda prvo mene naučio da radim, kaže Damir. Kasnije, kad je moj otac ostao bez posla, ja sam ga naučio i zaposlio kod sebe. Zato svoju decu, a imam ih troje, želim da naučim ovom zanatu. Nikad ne znaš kad će ti neko znanje biti potrebno. Ali, teško da će neko nastaviti moj zanat i posao. Najstariji sin se već sprema za inostranstvo, mlađi više voli posao na kompjuteru“, kaže Damir.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari