Od Velikog petka do izlečenja, od Kragujevca do Ostroga: Karatista Aleksandar Jovanov trčanjem pomaže lečenje malog Nikole Mrdakovića 1Foto: Z. S. M.

 

Ni hladnoća i kiša koja ne staje još od prethodnog dana nisu ga pokolebali. Iz centra Kragujevca, Pešačke zone „kod Krsta” Aleksandar Jovanov iz Zrenjanina kreće do Ostroga sa ciljem da sakupi sredstva za lečenje u Americi osmogodišnjeg Nikole Mrdakovića.

Sportista Aleksandar Jovanov (21) iz Taraša kod Zrenjanina trenira karate od najranijeg detinjstva, već 15 godina i profesionalno se bavi njime. Član je Karate kluba „Juko Banat iz Zrenjanina”. Iako mlad iza sebe već ima dugačak niz takmičenja i osvojenih trofeja i medalja. Prošlog meseca je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u karateu u mađarskom Debrecinu.

Karateom se bavi profesionalno ali trčanjem ne, ono je samo sastavni do njegovih treninga. Tako je i došao da pomogne malom Kragujevčaninu Nikoli Mrdakoviću koji boluje od tuberozne skleroze.

– Na žalost, došao sam na ideju da i na ovakav način da pomognem Nikoli, kaže Aleksandar dok se sprema da iz centra Kragujevca i Šumadije krene da trči ka Ostrogu.

Inače, ovo nije njegova prva akcija za pomoć Nikoli. Nedavno je sa istim ciljem Aleksandar istrčao petodnevnu rutu od zrenjaniskog naselja Taraša do Kragujevca i i humnatirano „prešao” tih 220 kilometara.

Svi oni koji su želeli da pomognu prikupljanju novca za Nikolino lečenje pratili su preko društvenih mreža njegov put i uplaćujući sredstva preko računa ili SMS poruke na taj način kako on ističe „otkupljivali pretrčane kilometre”.

Po Aleksandrovim rečima akcija je dobro prošla, izazvala veliko interesovanje javnosti i u nojoj je prikupljeno oko 2.000.000 dinara. Ali to nije dovoljno.

Rešio je akciju za Nikolino lečenje ponovi samo ovog puta na drugoj i duolo dužoj relaciji Kragujevac – Ostrog koja iznosi oko 400 kilometara.

Ovu humanitarnu rutu planira, u zavisnosti od vremena (koja ga na počeku nije poslužilo) i terena, planira da pretrči za 10 do 12 dana, prelazeći dnevno od 35 do 50 kilometara.

Ovog puta nije sam. Sa njim na stazi i u humanitarnoj akciji je i sugrađanin i kolega Goran Ivanišević, koji će ovaj put preći na biciklu.

– Goran se ne bavi sportom profesionalno ali ga je srce vodilo da se odluči na ovaj korak, kaže Aleksandar.

Od Velikog petka do izlečenja, od Kragujevca do Ostroga: Karatista Aleksandar Jovanov trčanjem pomaže lečenje malog Nikole Mrdakovića 5
Nedostaje još više od 300.000 dinara ali ne odustaju – Nikolina majka Brankica i ujak Aleksandar pred polazak za Ostrog u centr Kragujevca Foto: Privatna arhiva

On je rodbinski povezan sa malim Nikolom Mrdakovićem, koji sin njegove sestre od ujaka. Tako je i dobio ideju za prvo humanitarno trčanje od Taraša do Kragujevca.

Nikola boluje od retkog oboljenja – tuberozne skleroze.

– U sklopu bolesti ima puno tumora na mozgu. Neki od tih tumora su epileptogeni i izazivaju mu napade i nakon 15 i više antileptika kontrola ipak nikada nije postignuta. Prvi napad je dobio još kao beba sa četiri meseca i danas ima svakodnevno epi napade. Jedino rešenje za Nilkolu je da se u Americi uradi kompletna dijagnostika i da se utvrdi koji tumori izazivaju epi napade i potom odstrane na taj način da nastavi život bez epilepsije i samim tim poboljša kvalitet života i nadamo se u mnogome napreduje, kaže Nikolina majka Brankica Markov Mrdaković.

Za dijagnostiku, tretman, operaciju, terapije i boravak u Americi Nikoli i je potrebno 400.000 dolara.

– Za sada smo prikupili nešto više od 90.000 dolara. Daleko smo od cilja ali ne odustajemo, ističe ona dok zajednički ispraćamo njenog brata Aleksandra ka Ostrogu.

U okviru akcije prikupljanja sredstava za lečenje Nikole Mrdakovića u njihovom rodnom Zrenjaninu već su održani moto skup i koncert.

Akcija se i posle trčanja na relaciji Ostrog – Kragujevac nastavlja. U Kragujevcu će 16. maja tradicionalni Đurđevdanski bal Kola srpskih sestara biti posvećen sakupljanju novca za Nikolu. Takođe, planiran je i humanitarni turnir u fudbalu. U Zrenjaninu će se tim povodom 2. juna održati koncert tamošnjeg Plesnog studija „Golden Way” koji je namenjen za lečenje Nikole i još jednog dečaka.

Svi oni koji žele i mogu da pomognu ozdravljenju malog Nikole mogu to učiniti SMS porukama uplatom na 3030 (broj 1626), na dinarski 160-6000001811496-83 ili devizni račun 160-6000001812548-31.

Od Velikog petka do izlečenja, od Kragujevca do Ostroga: Karatista Aleksandar Jovanov trčanjem pomaže lečenje malog Nikole Mrdakovića 6Dok ovo čitate njegov ujak Aleksandar Jovanov po kiši već grabi ka šumadijskim Mrčajevcima, prvoj etapi na 400 kilometara dugoj trci ka Ostrogu za Nikolin oporavak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari