Motociklista Slobodan Vukojević 13. aprila iz Vrnjačke Banje kreće u osvajanje afričkog kontinenta. Ruta je utvrđena i ide od Srbije, preko Bugarske, Turske, Egipta, Sudana, Etiopije, Kenije, Tanzanije, Zambije do Južne Afrike. Put do najjužnije tačke Afrike, Rta dobre nade, od približno 13.000 kilometara, ovaj avanturista planira da obavi za tri do četiri meseca. U avanturu kreće na posebno pripremljenim motociklom „Suzuki 650“.


U razgovoru za Danas Vukojević za sebe kaže da nije bajker već motociklista, tačnije – „svetski putnik na motociklu“. On navodi da je do sada na motoru obišao Severnu Ameriku (SAD, Kanada), Evropu i Aziju (Ukrajina, Mongolija, Rusija – Sibir do Vladivostoka).

– Prethodna moja putovanja su bila po severnoameričkom, evropskom i azijskom kontinentu. Početak putovanja je bio u San Dijegu, a potom sam obišao ceo zapadni deo Severne Amerike, kao i istočni deo Kanade, sve ukupno oko 24.000 kilometara. Evroazijsku putnu rutu sam započeo iz Vrnjačke Banje, a završio u dalekom Vladivostoku u Rusiji, odvozivši približno 17.000 kilometara, za šta je potrošeno oko 2.800 evra – priča Vukojević. Taj put će, pored ostalog, pamtiti i po tome što je smršao dvadesetak kilograma, što ne čudi, imajući u vidu da je, tokom puta, neretko delio jednu sardinu na dva dana.

Ipak, u ovakvim poduhvatima nema mesta strahu. U protivnom, dodaje Vukojević, prave se velike greške, jer su strah i panika, pored kvara na motoru, najgore stvari za jednog avanturistu.

Na predstojeći put kreće, kaže, „materijalno nespreman, ali sve to ide uz ovo što radim“.

– Još nisam dobio ni deset evra sponzorstva. Prodao sam hondu samo da bih imao benzin bar do Tanzanije. Veliku pomoć imam od Turističke organizacije Vrnjačke Banje, a i ljudi iz Guevare moto-opreme daće mi prostor na predstojećem sajmu motora, što je dobra prilika da promovišem put na koji krećem – kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari