Osnovna škola „Moša Pijade“ u Malom Crniću obeležila je veliki jubilej – 130 godina postojanja. Na svečanoj akademiji, za koju su prigodan program pripremili učenici zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, goste je pozdravila direktorka škole Tamara Stanimirović, podsetivši na bogatu istoriju ove obrazovne ustanove i uspehe koje su njeni đaci do sada postizali.


Poznato je da osnovna škola ima presudnu ulogu u promovisanju intelektualnog, fizičkog, društvenog, moralnog i duhovnog razvoja mladih sa ciljem da obezbedi temelj, koji se sastoji od znanja i veština življenja. Ovaj, nimalo lak zadatak, Osnovna škola „Moša Pijade“ prihvatila je kao izazov. 130 generacija učenika protutnjalo je njenim prostorijama, smenjivali su se sjajni likovi prosvetnih radnika, od kojih su neki, prema svom doprinosu obrazovanju, kulturi ili umetnosti, u školi i van nje, prerasli u legende. U ovoj školi su zidani temelji FEDRAS-u i dramskom amaterskom pozorištu dece i odraslih iz naše opštine. Literarno bogatstvo, procvalo u našim školskim klupama projektovalo se i kroz s osnivanje časopisa „Stig“ i postojanja Braničevsko – stiške književne zajednice. Svake godine, učenici ove škole postizali su zavidne rezultate na takmičenjima u svim oblastima nastave ili van nje. Visoko kvalifikovani učitelji i nastavnici podstiču učenike da eksperimentišu, istražuju i nadmašuju sebe. Bez obzira na životno opredeljenje, ova škola je za prošle, sadašnje i buduće generacije ostala kolevka humanosti, patriotizma i hrišćanstva. U godinama koje su pred nama, nastavićemo da radimo na poboljšanju nivoa znanja i postignuća svih učenika i na podizanju kvaliteta nastave primenom raznovrsnih metoda rada. Radićemo na bliskoj saradnji sa roditeljima i zajednicom, kako bi podržali rast i razvoj naše dece na putu sticanja znanja, jer „niko na svetu nije jači od čoveka koji zna“, kazala je direktorka Tamara Stanimirović. Danas školu pohađa 196 učenika, a nastava se odvija u centralnoj školi u Malom Crniću i područnim odeljenjima u Salakovcu Velikom Crniću, Kalištu i Batuši. Pored učešća učenika na brojnim regionalnim takmičenjima na kojima po- stižu zavidne rezultate, ove godine školu su na Republičkom takmičenju iz geografije uspešno predstavljale učenice Milica Radosavljević i Bojana Paunović, koje su ujedno i đaci generacije.

Na mestu pop Tasine kuće

Prema prepiskama koje je vodio prvi učitelj Ignjat Popović sa ministrom prosvete i crkvenih poslova, Malocrnićka škola je nastala davne 1885. godine. Iako je u to vreme škola bila iznajmljena opštinska kuća sa malim brojem učenika, učitelj je imao jasan cilj – da obezbedi kvalitetno obrazovanje seoskoj deci. Pre otvaranja Malocrnićke škole, učenici su išli u Salakovačku školu koja je počela sa radom školske 1843/44. godine, što je svrstava u red najstarijih škola na ovom području. Zbog prepoznate potrebe za sistematskim radom na razvijanju učeničkih sklonosti i osobina, već tada su se odvijale kulturno – zabavne, sportske, društveno korisne i druge aktivnosti. Rad se uglavnom temeljio na negovanju dramskog izraza kroz dramsku i recitatorsku sekciju. Prvi put su učenici iz Malog Crnića pripremili jedan je dramski tekst 1929. godine. To je ujedno bila i prva predstava ovakve vrste u Malom Crniću. Po kazivanju meštana, rad dramske sekcije u školi, inicirao je buđenje kulturno – zabavnog života u selu. Kako se broj učenika u školi, iz godine u godinu povećavao, ukazala se potreba za dogradnjom novih učionica.

Opština, 1891. godine kupuje kuću popa Tase i adaptira je u školske prostorije. Na mestu gde se nalazila pop Tasina kuća, podiže se nova škola 1932. godine. Malocrnićka škola je 1946/47. godine prerasla u takozvanu „progimnaziju“, a kasnije u osmoljetku. Škola je 1. oktobra 1994. godine dobila novoizgrađeni objekat sa bibliotekom, muzičkim kabinetom, kancelarijama i pomoćnim prostorijama. Prvog novembra 1995. godine počelo je da radi odeljenje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ koje je ovih dana proslavilo 20 godina postojanja i rada. To je omogućilo darovitim učenicima da razvijaju i usavršavaju svoj talenat na polju ove umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari