U Kragujevcu su i juče organizovani komemorativni skupovi i kulturne manifestacija kojima je odata pošta žiteljima centra Šumadije koje su vojnici nemačkog okupatora streljali 20. i 21 oktobra 1941, u Šumaricama.

Istovremeno, održani su i pomeni vojnicima ruske Crvene armije koji su, u oktobru 1944, učestvovali i uslobođenju Kragujevca, ali i žrtvama potonjeg revolucionarnog terora.

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji juče je organizovana tradicionalna Komemorativna akedemija na kojoj su evocirane uspomene na učenike i profesore ove škole, koji su, 21. oktobra 1941, u Šumaricima streljanii sa još nekoliko hiljada civila. Prema istorijskim dokumentima, u Šumaricama je 21. oktobra 1941. streljana i veća grupa kragujevačkih učenika srednjoškolskog uzrasta, među kojima je najviše bilo gimnazijalaca. Streljanim učenicima u Šumaricama je podignut Spomenik V/3, kraj kojeg se većdecenijama, svakog 21. oktobra, organizuje antiratna manifestacija Veliki školski čas.

Komorativni skupovi juče su održani kraj spomenika Srbima (komunistima ) i Jevrejima, koji su u Šumaricama streljani 20. oktobra 1941, kao i pored spomen obeležja Crvenoarmejcima koji su, tri godine docnije, učestvovali u oslobađanju Kragujevca. Predstavnici grada i meštani Kragujevca vence su juče položili i kraj spomen obeležja žrtvama posleratnog revolucinarnog terora kod „Gromovića ulaza“ u Zastavu, u ovdašnjem naselju Pivara.

Uoči današnjeg Velikog školskog časa, u šumaričkom Spomen muzeju „21. oktobar“ organizovano je celonoćno bdenje, u okviru kojeg će biti održano više prigodnih kulturnih manifestacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari