U Etno parku na Tulbi poznati požarevački slikar Mirko Marinković priredio je izložbu svojih slika pod nazivom „Odavde do večnosti i nazad“. Inače, ovo je Marinkovićeva četvrta samostalna izložba u poslednjih nekoliko godina od kada je počeo da se aktivnije bavi slikarstvom.


Marinković kaže da je na izložbi izloženo njegovih tridesetak najnovijih slika.

-Preovlađujući motivi na mojim slikama su stara srpska arhitektura, mrtva priroda, ornamenti sa predmeta koji su se ranije koristili kao stari ćilimi, razna grnčarijska dela, starinske pegle… kaže umetnik i naglašava da inspiraciju za svoja dela nalazi svuda oko sebe I da čim uoči neki detalj, situaciju ili zanimljiv trenutak, odmah se lati slikarske četkice i to pretoči na platno.

Izložbu je otvorila istoričar umetnosti i kustos u Narodnom muzeju u Požarevcu Violeta Tomić, koja je tom prilikom istakla da se Mirko Marinković nostalgično vraćajući prošlosti, težeći jednostavnom, sažetom, kratkom i jasnim izrazu, opredelio za objekte Balkanske arhitekture, pokušavajući da dočara ne samo autentičnost izgleda starih kuća, nego i atmosferu podnevnog sunca.

-Mirko Marinković stvara slike kojim želi da odgonetne ono što nazivamo običnim životom. Intuitivno se opredeljuje za čistu liniju, elementarnu hromatiku , za običan predmet i sve je složio u jednu razgovetnu kompoziciju. Na svojim delima razvija onu nit svedenosti likovnih elemenata uz presudnu ulogu crteža sa mnogo istraživačke strasti- rekla je o slikaru i slikama Violeta Tomić I dodala da je Mirko Marinković pre svega slikar istražitelj koji stvaranjem namerava da odgonetne sve privide i svojim slikama ukaže na čiste ljudske emocije.

Izložba će trajati u narednih nedelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari