Osmi Međunarodni festival dečjeg stvaralaštva Deca u Lužnici i ove godine okupio je veliki broj učesnika, a škola Svetozar Marković u Ljuberađi kraj Babušnice opet je bila uspešan domaćin.
Na konkurs za literarne i likovne radove prispelo je 2.000 radova učenika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Nemačke i Mađarske.

Osmi Međunarodni festival dečjeg stvaralaštva Deca u Lužnici i ove godine okupio je veliki broj učesnika, a škola Svetozar Marković u Ljuberađi kraj Babušnice opet je bila uspešan domaćin.
Na konkurs za literarne i likovne radove prispelo je 2.000 radova učenika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Nemačke i Mađarske. Žiri festivala kojim je predsedavala školski nadzornik Ministarstva prosvete u Nišu Tatjana Živanović na svečanosti u ovoj školi dodelio je 12 glavnih nagrada, 17 posebnih i dve posebne nagrade za decu ometenu u razvoju, a nagrađena je i OŠ Vasa Čarapić iz Belog Potoka za veliki broj kvalitetnih radova. Kancelarija predsednika Srbije i opštine u Babušnici deci škole u Ljuberađi uručila je prigodne poklone.
Načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete u Nišu Dragan Gejo kaže da ovakve manifestacije puno znače, posebno za škole koje su na ivici opstanka, mada ova škola to nije.
– Veoma je interesantno što se ova škola nalazi na samoj granici s Bugarskom. Veoma je bitno da su danas ovde bili i gosti iz Bugarske i da vide šta rade i naša deca, šta umeju i znaju. Uopšte, ta ideja koja je zaživela pre osam godina pobudila je veliko interesovanje dece širom zemlje. Videli ste da su među nagrađenima učenici iz mnogih škola u zemlji, a ima i brojnih radova dece iz inostranstva – kaže Gejo, dodajući da se Ministarstvo maksimalno trudi da se škole s malim brojem učenika ne ugase.
Predsednik opštine Trn u Bugarskoj Aleksandar Nenkov kaže da sarađuju sa babušničkom opštinom i da su dve opštine uključene u zajedničke međugranične projekte.
– Treba što češće da se srećemo i menjamo iskustva. Srednja škola u Babušnici sarađuje s našom Gimnazijom u Trnu u jednom projektu. Naglašavam da je ova saradnja izuzetno važna. U našoj zemlji su mnoge seoske škole ugašene i mi učenike iz tih škola dovozimo na nastavu u Trn, ali me raduje što su u vašoj zemlji nastojanja da se sačuvaju seoske škole. Lično mislim da deca treba da idu u školu tamo gde žive i da njima učitelji ide na noge – kaže Nenkov, dodajući da mu se festival vrlo dopao.
Predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović kaže da lokalna samouprava u Babušnici od samog osnivanja podržava ovu manifestaciju.
– Festival za našu opštinu znači mnogo. Drago mi je da je na konkurs prispelo oko 2.000 radova učenika iz naše zemlje i inostranstva. Ovo je jedna mala škola i sigurno je da ne može sama da opstane. Lokalna zajednica već osam godina pomaže da se održi festival. Tako je i sada u vreme dok sam ja na čelu opštine. I moji prethodnici su pomagali da se festival održi i bude još bolji. U školi je svake godine sve manje đaka, a festival je sve bolji. To je naša sudbina. Drago mi je što je ovde i moj kolega iz Trna. Nadam se da ćemo tu saradnju nastaviti i dalje. Za desetak dana naši učenici iz srednje škole odlaze na desetodnevni boravak u Trn – kaže Jovanović.
Predsednik Organizacionog odbora festivala učitelj Dragan Ćirić kaže da je i ove godine vladalo veliko interesovanje učenika iz više zemalja.
– Ovaj festival je prerastao okvire Srbije. Nadam se iskreno da će , s obzirom na to da imamo podršku Ministarstva prosvete, u toku naredne školske godine naš festival biti uvršćen u kalendar redovnih školskih takmičenja i da će se diplome koje učenici dobiju na festivalu bodovati. Zahvaljujući predsedniku opštine prošle godine je naš festival uvršćen u opštinski budžet. Ranijih godina je bilo mnogo problema oko finansiranja. Ove godine to je rešeno na adekvatan način. Mislim da će narednih godina opština još više učestvovati u njegovom finansiranju jer je reč o važnom, ako ne i jedinom kulturnom događaju u opštini. Planiramo da već naredne godine u ovaj festival uključimo i decu predškolskog uzrasta – kaže Ćirić.
Gostima i učenicima festivala učenici ove škole priredili su program, a svoje stihove, pesme i aforizme kazivali su književni stvaraoci Rusomir Arsić, Violeta Jović, Boško Radenković i Miodrag L. Pejić.
Organizator ove manifestacije je OŠ Svetozar Marković iz Ljuberađe u saradnji s Učiteljskim društvom iz Niša, a sve pod pokroviteljstvom opštine Babušnica i Ministarstva prosvete i sporta, Odeljenja u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari