Odbačena krivična prijava protiv Dragana Milića zbog zloupotrebe službenog položaja: Prijavu podneo direktor niškog UKC 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu protiv direktora Klinike za kardiohirurgiju dr Dragana Milića zbog zloupotrebe službenog položaja tokom naučno- istraživačkog rada u vreme epidemije korone 2020. godine.

Krivičnu prijavu je podneo v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra dr Zoran Perišić.

Prijava je, takođe, dostavljena Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu koje je stvarno i mesno nadležno da proverava da li su dr Milić, kao i članovi Etičke komisije Kardiohirurgije S.I, N.I, N.Đ, E.S, B.J. i M.B. izvršili drugo krivično delo koje je u njoj navedeno- falsifikovanje isprave.

Dr Perišić je juče kazao da je uprava UKC dobila upit iz jednog stranog časopisa da li je tokom ovog naučno- istraživačkog rada na Kardiohirurgiji, od marta do maja 2020, izvršeno krivično delo.

Odbačena krivična prijava protiv Dragana Milića zbog zloupotrebe službenog položaja: Prijavu podneo direktor niškog UKC 2
Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

„Onaj ko sazna za krivično delo a ne prijavi ga i sam čini krivično delo. Zbog toga sam podneo krivičnu prijavu protiv ovlaščenog lica na Kardiohirurgiji, a ne protiv klinike, kako je saopštavano“, rekao je dr Perišić.

On je dodao da Kardiohirurgija nije imala pravo da formira Etičku komisiju, jer predstavlja organizacionu jedinicu u sastavu UKC, i može da je obrazuje samo UKC.

„Pritom, u dokumentaciji vezanoj za ovaj rad je korišćen pečat UKC koji je Kardiohirurgija dobila tek 15 meseci kasnije“, rekao je v.d. direktora UKC.

Dr Milić je u januaru ove godine obavestio javnost da je protiv Kardiohirurgije podneta krivična prijava  zbog naučno- istraživačkog rada tokom kovid epidemije u vreme vanrednog stanja.

On je rekao da je tada rađeno istraživanje sklonosti kovid pacijenata za oboljevanje od tromboze „iz kapi krvi“, što je standardna procedura za njihove pacijente pred kardiohirurške operacije.

„U našoj laboratoriji se analiziralo koliko je poremećena funkcija hemostaze kod obolelih od kovida. To su, inače, ispitivanja koja radimo svakog dana i svakom bolesniku koji se podvrgava kardiovaskularnim operacijama, kako bismo procenili da li postoji sklonost ka trombozama ili krvarenju. Rezultati su se dobijali iz uzoraka krvi, kao što se odredjuje nivo šećera ili holesterola, na primer“, rekao je.

Odbačena krivična prijava protiv Dragana Milića zbog zloupotrebe službenog položaja: Prijavu podneo direktor niškog UKC 3
Dr Dragan Milić: Foto Media reform centar Niš

On je dodao da u istraživanju „nije bilo nikakvih eksperimentisanja ili nove metode, već onoga što je standard na klinici, u okviru njenog redovnog posla“.

„Ovo je apsurd u rangu cirkusa Monti Pajtona. Ispada da je jedini ‘organizovani zločin’ bio naš rad tokom vanrednog stanja, koji je bio apsolutno u skladu sa zakonom i propisima, a da bezbroj problematičnih situacija tokom kovid epidemije to nisu bile, zbog čega nisu ni procesuirane“, rekao je on za Danas.

Ocenio je da je pozadina podnošenja krivične prijave ukidanje listi čekanja kroz besplatan rad vikendom koje je „udar na privatni lobi“, zahtev Klinike da na čelo UKC dođe novi direktor pošto je dr Perišić ispunio uslove za penziju, kao i njegova najava da će formirati grupu građana koja će izaći na predstojeće lokalne izbore.

Zbog epidemije kovida, vanredno stanje je bilo proglašeno od 15. marta do 6. maja 2020, a tromboza je bila jedna od najtežih posledica bolesti koja je tada uočena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari