Odbačena prijava protiv policajca zbog šamaranja 1Foto: Pixabay/Qimono

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, odbacilo je krivične prijave protiv policajca koji je tokom vanrednog stanja snimljen kako je šamarao muškarca na zadnjem sedištu policijskog automobila, saopštio je Beogradski centar za ljudska prava.

Krivične prijave protiv policajca, podneli su Beogradski centar i Sektor unutrašnje kontrole MUP-a.

U obrazloženju odluke, Tužilaštvo je najveći značaj dalo izjavi oštećenog (pretučenog) građanina da se on „ne oseća niti zlostavljano niti mučeno“, smatrajući da usled nedostatka subjektivnog osećaja oštećenog da se prema njemu postupalo na način kojim se vređa njegovo ljudsko dostojanstvo nema ni krivičnog dela.

Kako su istakli u saopštenju, odluku Tužilaštva dodatno kompromituje to što je postupajući zamenik tužioca poklonio poverenje veoma neuverljivoj izjavi osumnjičenog službenika da se on „branio“ od građanina koji ga je pljuvao i govorio mu da će mu tako preneti koronavirus, iako se na snimku jasno vidi da taj službenik uporno udara (šamara) građanina lišenog slobode ponavljajući pitanje: „Kako se zoveš?“

Da je postupanje osumnjičenog policijskog službenika bilo nezakonito, utvrdio je i Zaštitnik građana u aktu od 6. jula 2020. godine, ocenivši ga kao ponižavajuće postupanje koje je dovelo do povrede Ustavom zajemčenih prava (oštećenog) građanina na nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i ljudskog dostojanstva.

Beogradski centar za ljudska prava je podneo inicijativu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu da u ovom slučaju izda obavezno uputstvo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da ponovo povede predistražni postupak, u kome će pravilno i potpuno utvrditi činjenice i doneti novu odluku o krivičnim prijavama Beogradskog centra za ljudska prava i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari