Roba sa buvljaka, odbačene pa ponovo upotrebljene stvari, svojevrsni najlon art, tema je multimedijalnih radova dvoje afirmisanih vojvođanskih umetnika, Maje Budžarov i Predraga Šiđanina poznatijih kao tandem „MP art“ koji će se predstaviti izložbom u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji. Projekat nazvan „Najlon Friday morning – srećni ljudi“ obuhvata fotografije, video snimke i instalacije o ljudima koji kupuju upotrebljene i davno odbačene stvari. Dvoje umetnika fokusiraju u svojim radovima činjenicu da se ovo dešava u vreme kada je reciklaža imperativ.

– Projekat se bavi problematizovanjem pitanja urbanog razvoja i njegovog održavanja na nekada dostignutom nivou ali i pokretanjem inicijative recikliranja svega što je moguće da i nadalje bude upotrebljivo – navodi se u najavi izložbe.

Umetnici Maja Budžarov i Predrag Šiđanin od 2003. godine rade na zajedničkom projektu pod nazivom 'MP-art'. Projekat podrazumeva različite vidove umetničkog, kulturološkog i društvenog angažovanja u našoj sredini i inostranstvu. Umetnici svoje ideje realizuju koristeći različite medije izražavanja, od klasičnih kao što su keramika, staklo, slika, instalacija, do digitalnih, kao i vremenski ograničenu, izvođačku umetnost, u šta spadaju akcije i performansi. Pored istraživanja lične intime i sopstvenog položaja u savremenom svetu koji ih okružuje, autori izražavaju i veoma jasan kritički stav prema svetskim trendovima globalizacije, korporativnog kapitalizma, nagomilavanja kapitala, političke nekorektnosti i netolerancije, rasizma, eksploatacije dece, ugroženosti žena. Izložba u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji se otvara u ponedeljak, 16. marta u 19 časova i biće postavljena do 2. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari