Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da je dobro što su u startu odbačeni svi pokušaji da se suđenje bivšem predsjedniku Radovanu Karadžiću pretvori u suđenje Republici Srpskoj. Ivanić je na konferenciji za novinare u Prijedoru ocijenio da za očuvanje Republike Srpske sada ima mnogo više argumenata, kao i prostor da se brani Dejtonski sporazum.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je da je dobro što su u startu odbačeni svi pokušaji da se suđenje bivšem predsjedniku Radovanu Karadžiću pretvori u suđenje Republici Srpskoj. Ivanić je na konferenciji za novinare u Prijedoru ocijenio da za očuvanje Republike Srpske sada ima mnogo više argumenata, kao i prostor da se brani Dejtonski sporazum. Ivanić smatra da je moguće da međunarodne institucije nagrade Srbiju za saradnju sa Tribunalom, te da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU brzo bude primijenjen, ali da je vjerovatnije da do primjene sporazuma neće doći dok svi optuženi ne budu u Hagu.
Ivanić je dodao da su neke zemlje to i potvrdile i izrazio strepnju da će Srbija biti izložena dodatnim pritiscima i zahtjevima nakon hapšenja Karadžića. Ivanić je rekao da je, sa druge strane, hapšenje olakšalo poziciju RS.
– Skinut je veliki teret sa Srpske, jer se pokazalo da su svi pritisci u prethodnim godinama da RS sarađuje sa optuženicima bili neopravdani i da se većina optuženika u posljednjih nekoliko godina nalazila u Srbiji, rekao je Ivanić.
On očekuje da će pozicija Srpske biti čvršća nego što je bila.
– Smatram da su protesti i molebani koje je organizovala Srpska demokratska stranka nakon hapšenja Karadžića više u svojstvu predizborne kampanje te stranke nego iskrena podrška Karadžiću, dodao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari