Odbijen zahtev Mladića 1Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je da treba da bude odbijen zahtev obrane nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, za njegovo privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Rusiji

Jer smatra da za to ne ispunjava uslove s obzirom da je bio u višegodišnjem bekstvu.

„Zahtev treba da bude odbijen. Imajući u vidu da je bio begunac, kao i ozbiljnost optužbi protiv njega, optuženi ne ispunjava uslove za privremeno puštanje na slobodu“, navelo je Tužilaštvo haškog tribunala u odgovoru na Mladićev zahtev koji je nedavno podnet sudskom veću, prenose mediji.

U saopštenju se navodi da je zahtev odbijen i zbog činjenica da je mišljenje o zdravstvenom stanju Mladića dalo nekoliko lekara koji su sa optuženim imali minimalan kontakt ili čak nikakav. Tužilaštvo također smatra kako nisu osnovane tvrdnje branilaca o pogoršanom zdravstvenom stanju Mladića tokom boravka u pritvorskoj jedinici Tribunala, podsjećajući kako je on u Hag stigao teško bolestan nakon višegodišnjeg bekstva tokom kojeg mu je zdravlje u velikoj meri narušeno. „Medicinski tretman koji je usledio, kako je i Mladić sam potvrdio, spasio mu je život“, napomenulo je tužilaštvo.

„Suprotno od navedenog u zahtevu, „ističu u Haškom tribunalu, „tim stručnjaka pruža optuženom optimalnu negu, tako da ni način nege, niti zdravstveno stanje optuženog ne daju bazu na koju bi se obrana oslonila prilikom predaje ovakvog zahteva“. Mladićev advokatski tim zatražio je da Mladić 20. marta bude privremeno pušten na slobodu zbog odlaska na hitno lečenje, uz garancije ruskog Ministarstva spoljnih poslova. O zahtevu Mladićevih branilaca odlučiće tročlano sudsko veće. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari