Iran nema razloga da na zahtev zemalja Zapada obustavi proizvodnju 20 odsto obogaćenog uranijuma, izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ferejdun Abasi Davani. „Nema razloga da prestanemo da proizvodimo 20 odsto obogaćenog uranijuma, pošto mi proizvodimo gorivo s toliko obogaćenog uranijuma isključivo za naše potrebe“, rekao je Abasi Davani.


Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog iranskog nuklearnog programa pošto sumnja da on ima vojne ciljeve. Teheran je takve navode u više navrata odbacio, naglašavajući da program ima isključivo mirnodopski cilj.

Pregovori Irana i Grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) održani su prošle sedmice u Bagdadu, a glavni zahtev velikih sila bio je da Iran obustavi proizvodnju 20 odsto obogaćenog uranijuma, koji se brzo može obogatiti do stupnja dovoljnog za nuklearnu bojevu glavu.

Tim američkih stručnjaka sa Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost tvrdi da je Teheran pojačao proizvodnju uranijuma i da ima kapaciteta da proizvede pet nuklearnih bombi. Ta analiza se temelji na podacima iz najnovijeg izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). U dokumentu IAEA se navodi da je Iran do sada proizveo 6,2 tone uranijuma obogaćenog na 3,5 odsto, kao i da je deo te količine dodatno obogaćen na 20 odsto.

Da bi se proizvelo nuklearno oružje potrebno je da uranijum bude obogaćen na oko 90 odsto. Iako Iran trenutno ne poseduje takav uranijum, pojedini stručnjaci ističu da je postupak obogaćivanja relativno kratkotrajan. Zapad takođe naglašava da su pronađeni tragovi uranijuma obogaćenog na 27 odsto, što bi moglo da predstavlja pokazatelj da Teheran nastavlja taj proces.

S druge strane, izaslanik Teherana u IAEA Ali Asgar Soltanije izjavio je da je najnoviji dokument dokaz da je nuklearni program Irana mirnodopske prirode. „Naša država je ostvarila uspeh u domenu nuklearne tehnologije, naročito kada je reč o obogaćivanju uranijuma i potpuno sarađuje sa IAEA“, rekao je Soltanije.

Ahmadinežad: „Opkolili nas zli“

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad pozvao je juče nedavno izabrani parlament da stane uz njega „protiv zlih koji su opkolili iranski narod“.“Zli su se danas mobilisali sa svih strana da bi pritisnuli naš narod. Neutralisanje i suprotstavljanje pritiscima predstavljaju glavni prioritet“, naglasio je Ahmadinežad u obraćanju parlamentarcima. Iranski lider je zatražio od poslanika da se ne mešaju u njegove nadležnosti, ističući da „svaki pokušaj mešanja u tuđe ingerencije neće služiti državi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari