Odbijena prijava CRTE 1Foto: CRTA

Opštinska izborna komisija (OIK) Pećinci odbila je prijavu CRTE za praćenje rada biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra 2017. godine, jer smatra da „CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora“.

U saopštenju CRTA objašnjava da je ovu informaciju dobila usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci, uz obrazloženje da „nemaju obavezu da nas o tome obaveste pisanim putem“.

Na insistiranje predstavnika CRTE da navedu konkretne razloge odbijanja prijave, sekretarka je to odbila, „a potom su neidentifikovana lica izbacila predstavnike CRTE iz kancelarija OIK“, ukazuje se u saopštenju.

Na osnovu kojih kriterijuma je doneta odluka da CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora u Pećincima, pita CRTA u saopštenju OIK Pećinci.

Republička izborna komisija (RIK) je CRTI odobrila prijavu i izdala akreditaciju za domaćeg posmatrača parlamentranih izbora 2016. godine i predsedničkih izbora 2017. godine, a GIK Zaječar za lokalne izbore u Zaječaru 2017. godine, podseća se u saopštenju.

Jedini kriterijum koji je propisan Uputstvom za sprovođenje izbora za odbornike skupštine Pećinci navodi se u članu 61. da „zainteresovana registrovana udruženja, čiji se ciljevi ostvaraju u oblasti izbora“, treba da dostave, “uz prijavu za praćenje rada organa za sprovođenje izbora, izvod iz Registra udruženja i spisak lica koja se prijavljuju za posmatrače“.

U saopštenju CRTA ističe da je podnela svu neophodnu i relevatnu dokumentaciju OIK Pećinci za posmatranja lokalnih izbora u roku.

U Statutu CRTA se navodi da je jedan od ciljeva „praćenje regularnosti izbora na svim nivoima, praćenje rada i postupanja Republičke izborne komisije, praćenje toka i sprovođenja toka izbora na republičkom i lokalnom nivou“.

Ovakava odluka OIK Pećinci otvara sumnju da postoje interesi da izborni dan u Pećincima prođe bez nezavisne građanske kontrole, upozorava CRTA i najavljuje da će iskoristiti sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari