Mada zvuči potpuno neverovatno, lokalna samouprava u Staroj Pazovi, u kojoj vlast drže radikali, ne želi da austrijska kompanija Eyemaxx investira u ovu opštinu 300 miliona evra i zaposli 3.500 radnika.
Eyemaxx je lane kupio zemljište u Novim Banovcima s namerom da ovde napravi najveći evropski log centar, u kojem bi bila predstavništva mnogih kompanija, kancelarije, skladišta, špedicija.

Mada zvuči potpuno neverovatno, lokalna samouprava u Staroj Pazovi, u kojoj vlast drže radikali, ne želi da austrijska kompanija Eyemaxx investira u ovu opštinu 300 miliona evra i zaposli 3.500 radnika.
Eyemaxx je lane kupio zemljište u Novim Banovcima s namerom da ovde napravi najveći evropski log centar, u kojem bi bila predstavništva mnogih kompanija, kancelarije, skladišta, špedicija… Od vlasnika parcela pokupovali, istina tada poljoprivredno zemljište, jer su imali sa više strana garancije da će ovo zemljište moći da promeni namenu i da se na njemu zidaju objekti. Opština Stara Pazova je, naime, upravo u postupku donošenja prostornog plana. Signali dobrodošlice stizali su i iz više republičkih i pokrajinskih ministarstava, urbanista, građana… Zato su i bili spremni da kvadratni metar plate četiri evra, što je prema rečima menadžera ove firme za Srbiju Muamera Ragipovića višestruko povećanje ekonomske cene, jer je reč o poljoprivrednom zemljištu treće i četvrte kategorije. Sve ovo čulo se na pres konferenciji u Staroj Pazovi koju je sazvala kompanija Eyemaxx.
Predsednik Upravnog odbora kompanije Nikolas Šefer naveo je da su oni ugledna firma koja posluje u Evropi i koja se bavi razvojem projekata, izgradnjom, izdavanjem i prometom nekretnina, špedicijom i da su im partneri investicioni fondovi. On kaže da su Banovce odabrali kao idealnu lokaciju jer je odmah uz autoput i blizu aerodroma, Beograda i Novog Sada.
– Pored nas su IKEA, Volvo, a tu je i Miškovićevo zemljište. Kada smo dolazili u Srbiju, naši projekti su ocenjeni kao vredni i važni. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci tapkamo u mestu, jer još uvek nismo uspeli da dobijemo prenamenu zemljišta i da krenemo sa izgradnjom onog što smo namerili – kaže Šefer. Muarem Ragipović dodaje da situaciju dodatno opterećuju priče ne samo na lokalnom nivou, već i u Skupštini Srbije u kojima se ova kompanija pominje kao neko ko ima sumnjiv kapital, što je potpuna neistina.
Novinarima je podeljen i dopis koji je potpisao predsednik Opštine Srđo Komazec u kojem se navodi da se lokacija koju su planirali za izgradnju nalazi van granica građevinskog zemljišta, na poljoprivrednom zemljištu i da opština Stara Pazova nije zainteresovana za izgradnju na ovoj lokaciji.
– Ne mogu da razumem ovakvo ponašanje. Ako nismo dobrodošli neka nam se kaže i otići ćemo na drugo mesto. Razloge koje nam je naveo predsednik opštine Srđo Komazec u svom dopisu, potpuno su neverovatni i netačni. Objašnjenje je da je ovo kvalitetno poljoprivredno zemljište, što nije tačno, da je naša namera da pravimo turističku zonu, što isto nije tačno jer ko bi normalan između dve industrijske zone pravio turističku. Osim toga, mi smo opštini ponudili 0,5 odsto od vrednosti investicije, kao donaciju, što iznosi minimum 1,5 milion evra, da s tim novcem Opština uradi šta hoće. No, gradonačelnik je sve odbio. Našli smo se tako u vrlo neugodnoj situaciji. Mi smo zemljište kupili, deo novca vlasnicima isplatili. Ovde je reč o 88 hektara, a kupili smo ih jer nam je predočeno da je donošenje prostornog plana u proceduri. I pored svega, očekujemo da na nekoj od narednih sednica Skupštine opštine Stara Pazova jedna od tačaka bude i prostorni plan opštine i da ćemo na kraju, iako kasnimo s radovima, ipak uspeti da realizujemo zamišljeno – kaže Ragipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari