Grad Požarevac bio je domaćin odbojkaškoj eliti Srbije koja se okupila u ovom gradu kako bi uveličala jubilej Odbojkaškog kluba „Mladi radik“ 65 godina postojanja i 75 godina odbojke u Požarevcu. Prijemom u svečanim salonima Gradske uprave počela je proslava kojoj su prisustvoli igrači, sportski radnici i predstavnici lokalne samouprave. Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Aleksandar Boričić, generalni seketar Odbojkaškog saveza Srbije, Slobodan Milošević, direktor bugarske reprezentacije Nikolaj Nikolov takođe su prisustvovali ovoj značajnoj sportskoj manifestaciji.


U ime organizatora i Skupštine grada Požarevca prisutnima se obratio predsednik Skupštine Miomir Ilić. – Polazeći od velikog značaja oblasti sporta, Požarevac i njegovi stanovnici decenijama su ulagali u sport i njegov razvoj. Najstariji sportski kolektivi datiraju iz 19.veka. Po popularnosti, odmah iza fudbala su odbojka, rukomet, konjički sport, košarka i drugi, rekao je Ilić, osvrnuvši se opširno na istorijat razvoja sporta u Požarevcu i dadavši još: Odbojkaši su uvek prednjačili, o čemu svedoči i večerašnji spektal u dvorani Sportskog centra. Ovaj klub je iznedrio i desetak državnih reprezentativaca, osvajao sve titule državnog prvaka, igrao je u kupu C, što ni jednom klubu iz Požarevca nije uspelo. Ilić je naglasio da će Klub i u budućnosti imati podršku gradskog rukovodstva, te da je neophodno što pre odrediti koordinate zajedničkog delovanja. Potom je u svoje, i u ime gradonačelnika, Miodraga Milosavljevića čestitao Klubu i sportistima jubilej.

Predsednik Upravnog odbora Odbojkaškog kluba Ivan Peković je u svom obraćanju rekao: – U ime brojne odbojkaške familije Mladog radnika zahvaljujem se na ovako velikom odzivu, posebno čelnicima lokalne samouprave i Odbojkaškom savezu Srbije, nekadašnjim igračima, sportskim radicima. Ovo je za nas veliki dan, značajan jubilej i prilika da evociramo uspomene i utvrdimo pravce daljeg delovanja. Drago mi je da vidim brojna poznata lica iz istorije kluba. Odbojkaški klub Mladi radnik je sporski kolektiv duge i bogate tradicije, sa brojnim trofejima, generacijama i generacijama uspešnih sportista i ličnosti, klub koji je iznedrio tridesetak reprezentativaca, postavio normative za brojne druge klubove, uspešno organizovao međunarodne i druge mečeve. Naš klub, posle kraćeg perioda ozbiljne finansijske, organizacione i kadrovske krize pre tri godine, opredelio se za osvrt na sopstvene snage, na mlađe generacije, na sopstvene stučnjake. U međuvremenu, zahvaljujući velikoj podršci grada Požarevca uspeli smo da stabilizujemo naše stanje, da reaktiviramo školu odbojke, da organizaciono, kadrovski i stručno načinimo korak napred i da protekle sezone, sa najmlađom superligaškom selekcijom izborimo šesto mesto, čime se ponosimo. Naši ciljevi su još ambiciozniji.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Aleksandar Boričić pozdravio je sve prisutne u ime OSS. –Šezdesetpet godina klub uspeva da stalno postiže dobre rezultate, da se potvrđuje, da uvek ima novu generaciju, on je obeležio mnoge naše uspehe, možete da budete sigurni da je Odbojkaški savez Srbije podržavao i da uvek želi da podrži svaku dalju aktivnost na odbojkaškom planu. Očekujemo da klub u daljim vremenima ima, pre svega, finansijsku stabilnost. U ime odbojke zahvaljujem se lokalnoj samoupravi koja je našla model kako da pomogne i da ojača odbojkaški klub, jer je sigurno to zaslužio.

Istoga dana nakon prijema, održana je Svečana akademija u velikoj sali Centra za kulturu Požarevac. Predsednik Upravnog odbora Odbojkaškog kluba Mladi radnik, Ivan Peković je sa govornice naglasio da ovaj klub “po mnogo čemu predstavlja jedinstven sportski kolektiv u ovom delu Srbije” i nastavio: – Osnovan posle Drugog svetskog rata, klub u kontinuitetu ispisuje, do danas, bogate stranice sportske istorije požarevačkog kraja. Odbojakši su, podsećamo, dobili prvu titulu prvaka Srbije 1945.godine. Bila je to generacija za koju su nastupali Mitrović, Stojanović, Obradović, Mujadinović, Kuzmanović, Milenković, Cvetković… Godinu dana kasnije formiran je Mladi radnik…Današnja svečanost je prilika da se setimo velikog broja sportista, ali i sportskih radnika, poput Božidara Pejića, Branislava Kuzmanovića, dr Relje Petkovića, Simeona Jovanovića, Dragoslava Jovića i drugih… Neki su i dalje sa nama na tribinama i u savetodavnoj funkciji Kluba, a jedan broj naših divnih odbojkaških prijatelja je preminuo, njima dugujemo zahvalnost za sve što su učinili u Odbojkaškom klubu Mladi radnik.

Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević takođe je podsetio na dugu i bogatu tradiciju OK Mladi radnik, na njihove uspehe tokom postojanja, nagrade i počasti, čime je Požarevac postao jedan od centara srpske odbojke. – Ono što karakteriše rad u ovom klubu je činjenica da je veliki broj bivših sportista sada veoma uspešan u raznim privrednim i drugim oblastima, rekao je Milosavljević i dodao da je klub često bio u situaciji da svoje odbojkaše prepušta većim gradovima, zbog činjenice da u prošlosti Požarevac nije imao visokoškolske ustanove.

Priznanja za svoj doprinos radu OK Mladi radnik dobili su brojni pojedinci i ustanove. U ime nagrađenih zahvalio se generalni sekretar Odbojkaškog kluba Srbije, Slobodan Milošević, poželevši klubu da nastavi istim putem kojim se godinama uspešno kreće.

U okviru proslave Dana odbojke u Požarevcu, reprezentacije Bugarske i Srbije odigrale su prijateljski meč pred punom halom Sportskog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari