Odbor saslušao kandidate za REM 1Foto: Medija centar Beograd

Verujem da „MTS Antena TV“ ima sve potrebne dozvole za rad, jer ne vidim kako bi inače počeli da rade, izjavio je danas kandidat za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Đorđe Vozarević.

Vozarević je ovo izjavio na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje.

Vozarević, jedan od dva kandidata za člana Saveta REM koje predlaže nadležni odbor Skupštine Vojvodine, rekao je da računa da je MTS „ozbiljna firma“ i da ima dozvolu za rad.

On je odgovarao na pitanje poslanice Liberalno demokratske partije Nataše Mićić, koja je kandidate za člana Saveta REM upitala kakav je njihov stav u vezi sa emitovanjem programa preduzeća „MTS Antena“ čiji su osnivači Emisiona tehnika i veze i Telekom.

Vozarević, sociolog po obrazovanju, rekao je da bi se kao član Saveta REM zalagao da to telo radi u skladu sa zakonom.

Na pitanje da li u Srbiji ima cenzure, Vozarević je rekao da smatra da su mediji u Srbiji slobodni.

Vozarević je potvrdio pisanje pojedinih medija da je prijatelj sa nekadašnjim predsednikom Saveta REM Goranom Karadžićem, što ga je pitala posalnica Pokreta Dosta je bilo Ana Stevanović.

Kandidat koga je predložio nadležni odbor Skupštine Vojvodine Siniša Isakov, po obrazovanju inženjer, rekao je da ulazak „MTS Antene“ u zemaljski multipleks predstavlja ozbiljan uticaj na tržište.

Prema Isakovu, to je pitanje kojim treba da se bavi REM, jer je on zadužen za očuvanje fer odnosa na tržištu.

Isakov je ocenio da su mediji u Srbiji finansijski veoma slabi i da pojedine sadržaje, poput programa iz kulture i obrazovanja, treba dodatno podržati.

Kao jedan od načina da se to uradi Isakov predlaže osnivanje medijskog fonda.

Upitan o medijskim slobodama u Srbiji, Isakov je rekao da o političkim uticajima na medije poslanici znaju više od njega i da on tu nema šta da doda.

Prema Isakovu, stabilno finansiranje javnih servisa može se obezbediti taksom ili pretplatom, što je već propisano zakonom.

Jedan od dva kandidata za člana Saveta REM Goran Peković, koga su predložila udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji, smatra da emitovanjem programa „MTS Antena“ nisu ugroženi nacionalni nego kablovski emiteri.

Peković, koji je bio član REM od decembra 2009. do decembra 2015. godine, rekao je da će „MTS Antena“ naplaćivati kanale koje emituje, ali da će to biti jeftinije od usluge kablovskih operatera.

Prema Pekoviću, građani će na taj način imati više kanala za koje će plaćati manje.

Odgovarajući na zamerke Đorđa Vukadinovića da rad REM u prethodnom periodu nije bio dobar, Peković je rekao da je on lično savesno obavljao svoju dužnost i da su sednice REM javne, to jest da postoje snimci i zapisnici koji su svima dostupni.

Biljana Ratković Njegovan, drugi kandidat koga je predložilo udruženje izdavača elektronskih medija i udruženje novinara, smatra da Srbija ima dosta kvalitetan medijski sistem i da je pre svih u regionu u toj oblasti ostvarila pluralizam.

Prema Ratković Njegovan, sada je najvažnije emitere pritegnuti da rade po zakonu.

Ona je zaključila i da je pretplata najbolji način za stabilno finansiranje javnih servisa.

Vukadinović je rekao da se ne slaže sa stavom Vozarevića da su mediji u Srbiji slobodni, a zamerio je i predsedavajućoj Odbora za kulturu i informisanje Maji Gojković da onemogućava poslanike da postavljaju pitanja.

Gojković je odgovorila da želi da se pitanja postavljaju u okviru teme, to jest o profesionalnoj biografiji kandidata za članove Saveta REM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari