rtsFoto: Shutterstock/BalkansCat

Većinom glasova članova Odbora za kulturu i informisanje danas je doneta odluka da se Narodnoj skupštini predloži amandman koji je podnela predsednica tog odbora Nevena Đurić, a koji je podržala Vlada Srbije, da se pretplata za RTS po novoj ceni od 349 dinara od građana počne naplaćivati od 1. avgusta.

U isto vreme, većinom glasova članova Odbora, doneta je odluka da se predloži Narodnoj skupštini da ne prihvati 26 amandmana na Predlog zakona o Izmenama zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne medijske servise, koje nije prihvatila Vlada Srbije, a koji su bili podneti od strane opozicije.

U raspravi pre glasanja, poslanica „Srbije protiv nasilja“ Ivana Rokvić je upitala gde ide novac od pretplate koju građani plaćaju, za koju je navela da će biti „milion i po evra mesečno samo od povećanja“, i dodala da ne želi da plaća pretplatu za RTS na kome nije videla nijednog opozicionog predstavnika van kampanje.

„Gde odlazi novac RTS-a, gde ide dalje, jer ne ide na one projekte koje je prethodno odobrio Upravni odbor, a čak i kad se otkriju finansijske malverzacije taj predmet stoji u tužilaštvu“, rekla je Rokvić.

Poslanik i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac je rekao da je informativni program problem na RTS-u, za koji je naveo da je „dezinformativni program“ koji bi trebalo da plaćaju članovi Srpske napredne stranke (SNS) „jer je to njihov bilten“.

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš je rekao da se amandmani koje su podneli poslanici opozicije „manje više baziraju na jednoj činjenici, da RTS ne obavlja svoj posao“, kao i da je „svako ko se bavio monitoringom rada RTS-a nedvojbeno ustanovio da njime dominiraju ljudi koji su na vlasti“.

Ministar za kulturu i informisanje Dejan Ristić je, povodom kritike da se pretplata za RTS naplaćuje preko računa za struju, te da neki građani tako plaćaju dva puta pretplatu jer imaju više brojila, rekao da su „izuzeti svi koji su imali pravo“, i da „takvih slučajeva više nema“.

Ristić je rekao da se RTS finansira sa 70 odsto novca koji građani plaćaju pretplatom, a RTV Vojvodine sa 30 odsto pretplate.

„Prethodnih godina ukinuta su budžetska davanja za RTS kako se ne bi uticalo na uređivačku politiku. RTV Vojvodine ima program na 16 jezika, i dobija 900 miliona godišnje“, rekao je Ristić.

On je najavio da će Ministarstvo na čijem je čelu uskoro formirati radnu grupu za izradu Zakona o javnim medijskim servisima.

Do sada su građani plaćali 299 dinara mesečno za pretplatu za RTS, preko računa za struju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari