Odbor za kulturu i informisanje usvojio predlog za poskupljenje pretplate za RTS na 349 dinara 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni servis, koji predviđa povećanje mesečne pretplate sa 299 na 349 dinara.

Prilikom obrazlaganja zahteva za povećanje pretplate rečeno je da je Vlada Srbije predlog izmena zakona Narodnoj skupštini uputila 4. jula, na osnovu toga što se pretplata od 299 dinara nije menjala od 2020. godine, kao i da će povećanje takse od 50 dinara obezbediti uslove za nesmetani rad medijskog sevisa.

Poslanik Stranke slobode i pravde (SSP) Branko Miljuš je tom prilikom rekao da povećanjem pretplate RTS dobija „svoj deo kolača“ za kreiranje lažne stvarnosti, kao i da javni medijski servis takvim načinom rada krši zakon i Ustav, kao i pravo građana da budu pravovremeno i objektivno informisani.

Miljuš je rekao da je loše to što članovi Odbora ne pričaju o napadima na novinare, kojih je tokom prošle godine, po njegovim rečima, bilo 183 i pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da objavi snimak napada na novinara Vuka Cvijića, koji se dogodio u Beogradu.

„Priča se o povećanju nečega što ste obećali ukinuti“, rekao je Miljuš u raspravi pre glasanja.

Većinom glasova članovi Odbora za kulturu i informisanje usvojili su i predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma o finansiranju zajedničke stalne izložbe u „Bloku 17“ u nacističkom logoru iz Drugog svetskog rata Aušvic-Birkenau.

Usvojen je i predlog o potvrđivanju sporazuma Vlade Srbije i Vlade Kine o sprečavanju krađe, tajnih iskopavanja i nezakonitog uvoza i izvoza kulturnih dobara, za koji je u obrazloženju rečeno da je reč o „bilateralnom sporazumu, u skladu sa podizanjem opšteg nivoa međusobnih odnosa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari