Odbor za obrazovanje o starim studentima 1Foto: Stefana Savić

Naredna sednica Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije najverovatnije će biti posvećena peticiji starih studenata, koji traže produženje roka za diplomiranje posle 30. septembra, izjavio je za Danas Muamer Zukorlić, predsednik Odbora, napominjući da termin održavanja sednice još nije poznat.

I dok čelnici aktuelnog saziva Ministarstva prosvete poručuju da novih rokova neće biti, iz redova vladajuće Srpske napredne stranke stižu drugačija mišljenja.

Zamenik predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje LJubiša Stojmirović kaže za Danas da poslanička grupa SNS u parlamentu nije razgovarala o pomenutoj inicijativi, ali da je njegov lični stav da starim studentima treba produžiti rok za okončanje studija. Stojmirović smatra da „nijedna vlast i nijedno Ministarstvo prosvete ne sme da se odrekne 20.000 mladih ljudi i da im uništi karijeru“. Kaže i da to što govori pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov jeste u skladu sa sadašnjim zakonom, ali da je „lakše promeniti zakon nego naneti štetu studentima“.

– Ovde nije reč o pet ili 10 ljudi, pominje se čak cifra od 30.000 studenata. To je čitav jedan grad i moj stav je da im treba omogućiti da završe studije po programima po kojima su ih upisali. U tom trenutku nije bilo nikakvog zakonskog ograničenja koliko im studije mogu trajati. Toliko toga je uništeno, prethodnih decenija je 100.000 visokoobrazovanih napustilo zemlju, samo nam još fali da napravimo štetu ovim studentima. Razgovarao sam sa njima, ima tu dobrih studenata sa visokim prosecima kojima je do kraja ostalo jedan ili dva ispita – ističe Stojmirović.

On potvrđuje da je u Skupštinu Srbije stigla peticija starih studenata i da je na prošloj sednici Odbora za obrazovanje sa stranačkim kolegom Markom Atlagićem pokušao da nametne tu temu, ali da je predsedavajući Muamer Zukorlić rekao da bi tome trebalo posvetiti posebnu sednicu. Ni Stojmirović ne zna kada bi sednica mogla da bude održana.

Stav Ministarstva prosvete odavno je poznat, a pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Milovan Šuvakov juče je ponovio da neće biti produženja roka za završetak fakulteta starim studentima i da će oni koji ne diplomiraju do 30. septembra, a žele da nastave studije, morati da upišu nove studijske programe. Šuvakov je naveo da „stručna javnost nema dileme da je došlo vreme da se podvuče crta“ i dodao da je „iz ugla studenata produženje roka možda opravdano, ali da su visokoškolske ustanove administrativno opterećene starim programima i da je fakultet u problemu ako mora da drži stare programe“.

S druge strane, LJubiša Stojmirović smatra da stari studenti nikome ne prave štetu, da plaćaju obnovu godine i da im se „debelo“ naplaćuje naknada za izlazak na ispite, negde čak i skuplja od obične prijave ispita.

Stari studenti uzdaju se upravo u podršku vladajuće SNS, ali i činjenicu da se Zakon o visokom obrazovanju svakako mora menjati do početka nove akademske godine, jer bolonjci traže da 48 bodova i dalje bude uslov za budžetski status. Dodatnu nadu ulivaju im spekulacije da za aktuelno rukovodstvo Ministarstva prosvete neće biti mesta u narednoj vladi.

Jankov: Zakon mora da se poštuje
Ratko Jankov, član skupštinskog Odbora za obrazovanje iz Pokreta Dosta je bilo, kaže da je njegov lični stav da se zakon mora poštovati. „Ako je odluka doneta, treba da se poštuje, u suprotnom bi novo produženje roka za diplomiranje bio direktan udar na sistem. Starim studentima neće biti zabranjeno studiranje već će morati da se prebace na nove programe“, ocenio je Jankov, inače univerzitetski profesor. Stav poslanika DS, članova Odbora za obrazovanje, juče nismo uspeli da dobijemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari