Odbor za sprovođenje akcije "Negujmo srpski jezik"

Ostavite komentar


  1. Kad nema Matije i Irineja, stvar već obećava. Naučiti decu da, BEZ GUSALA I VEKOVNIH OGNJIŠTA, pravilno govore svoj jezik, veoma je značajno.

  2. Već sam izbor članova Odbora, izuzev jednog zaista nekompetetnih, jasno upućuje na to da je opet u pitanju politikantstvo, te da će zalaganje za ćirilicu i izbacivanje tuđica biti noseće teme kojima će se ovo telo baviti. Kako je moguće da u Odbor nije izabran niko iz Odeljenja za jezik i književnost u SANU, iz Instituta za srpski jezik, takođe iz SANU, sa Filološkog fakulteta u Beogradu, sa novosadskog Filozofskog fakulteta? Ovih dana, recimo, u Beogradu je održana treća od četiri konferencije na temu Jezici i nacionalizmi, a učestvovali su najeminentniji stručnjaci sa prostora bivše Jugoslavije. Pa je profesor dr Ranko Bugarski skoro objavio izvanredan tekst pod naslovom Da li zajednički jezik može da doprinese pomirenju? Siguran sam da niko od članova ovog Odbora za ovo nije čak ni čuo, a nekmoli pročitao. Da li je iko ponudio dr Ivanu Klajnu, piscu već ne znam kog izdanja knjige Rečnik jezičkih nedoumica da u ovaj Odbor uđe? Pa Radi Stijović? Šta u tom Odboru, primera radi, traži gradski menadžer Beograda Goran Vesić? Kada je to on postao lingvista i stručnjak za jezičku problematiku? Da zaključim: ovo je izvanredan primer koliko se struka i nauka u Srbiji ne poštuju, koliko se jezička kultura bagateliše, koliko su izabrani članovi ovog Odbora neodgovorni kada su pristali da u njemu učestvuju…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.