"Ceo grad nije imao vodu, a rudnik jeste": Odbornica iz Majdanpeka za Danas o prekidu vodosnabdevanja 1Foto: J. B. K.

Prema rečima odgornice u Skupštini Mjadanpeka, Irene Barbulović, ispred “Nu Dau”, Majdanpek i Debeli Lug su četvrti dan bez vode.

Kako je ona kazala za Danas, u zavisnosti od dela grada Majdanpeka, ulice, razlikuje se i snabdevanje vodom.

“Neko je nema nikako, neko na par sati, a veoma mali broj, oni koji žive pored bolnice, imaju od juče sve vreme. Prvog dana nestanka ceo grad nije imao vode, a rudnik jeste i koristio je čak i za pranje vozila”, tvrdi Irena Barbulović.

Prema njenim rečima, ljudi iz Nu Dau obišli su pre dva dana vodoizvorište Pustinjac, a kako ona tvrdi, ono što su zatekli je zaprepašćujuće.

“Nebriga i nemar lokalnih vlasti je najveći uzrok problema. Akumulaciono jezero je totalno zapušteno, neočišćeno, puno mulja. Vode nema! I to nije problem od danas kada su velike suše već decenijski problem. Čišćenjem jezera stvorili bi se uslovi za bolju akumulaciju vode. Pored rudnika ZiJin koji ima svu neophodnu mehanizaciju, nema opravdanja za nečinjenja”, ističe ona.

Ona podseća, da sa vodoizvorišta Pustinjac vodom se snabdeva grad Majdanpek, selo Debeli Lug i ZiJin Cooper -ogranak RBM.

“Iz tog razloga pozivamo na odgovornost opštinsko rukovodstvo ali i kompaniju”, kaže ona.

Šta se dešava u Majdanpeku

Kako je javio RTS, u Majdanpeku tek povremeno ima vode, raspoređene su tri cisterne, ali na sreću Majdanpek ima svoje rezervoare vode, pa gradska bolnica sve vreme ima vodu. Od juče je uvedena vanredna situacija i u Majdanpeku.

Slobodan Krajić, direktor vodovoda u Majdanpeku kaže za RTS da je stanje od juče nešto lošije nego prethodnih dana.

„Za sada još imamo vode po planu koji je uspostavljen – da grad ima vodu od 6 do 10 i od 14 do 18 časova. Videćemo kakav je dotok vode, inspekcija je na terenu. Ako se poveća dotok vode, biće više vode tokom dana“, rekao je Krajić.

Prema njegovim rečima, bolnica i Dom zdravlja imaju svoj rezervoar, a vrtić nije imao zahtev za dodatnom vodom, ali ako bude potrebe biće postavljeni rezervoari.

„Sela u okolini Majdanpeka takođe imaju problem sa vodom, nisu imali zahteve da se dostave cisterne, jer se snalaze iz sopstvenih bunara. Situacija je bolja u selima“, naveo je Krajić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari