U Stenjevcu, planinskom rudarskom selu kod Despotovca, oko 500 dece Osnovne škole Stevan Nemanja i u njenih osam isturenih odeljenja, smrzava se u školskim klupama, jer im zbog stranačkih sukoba u SO opština ne uplaćuje sredstva za materijalne troškove.
Grejanje je sada najvažnije, ali zbog toga što sredstva nisu uplaćena ne mogu da se plate struja, telefon, ni da se kupe sredstva za higijenu prostorija, a ni da se isplate troškovi prevoza radnicima.

U Stenjevcu, planinskom rudarskom selu kod Despotovca, oko 500 dece Osnovne škole Stevan Nemanja i u njenih osam isturenih odeljenja, smrzava se u školskim klupama, jer im zbog stranačkih sukoba u SO opština ne uplaćuje sredstva za materijalne troškove.
Grejanje je sada najvažnije, ali zbog toga što sredstva nisu uplaćena ne mogu da se plate struja, telefon, ni da se kupe sredstva za higijenu prostorija, a ni da se isplate troškovi prevoza radnicima. Da paradoks bude veći, reč je uglavnom o deci rudara Rudnika mrkog uglja Rembas, Šumskog gazdinstva Južni kučaj, poljoprivrednika i stočara na obroncima Beljanice.

Rudari i šumari šalju ugalj i drva

Šumsko gazdinstvo Južni kučaj i Rudnik mrkog uglja Rembas iz Resavice, spremni su da odmah isporuče drva i ugalj školi u Stenjevcu. Direktor Južnog kučaja Ranko Šikanja izjavio je da je spreman da odmah isporuči drva, te da je o tome obavestio predsednika opštine Despotovac dr Gradimira Malessevića.

– Odmah ću da isporučim drva bez problema, u pitanju je 500 dece, ali moram da znam koliko i kome, ko će to da plati – rekao je Šikanja.

Odluku da se „ne prenesu budžetska sredstva za materijalne troškove“ ovoj školi, SO Despotovac, u kojoj većinu čine DS, G17 Plus, PUPS i SPS, donela je 16. juna, a zbog navodnog nefunkcionisanja Školskog odbora koji je ova SO izabrala.

Roditelji prete linčom

Roditelji dece su nestrpljivi, prete „linčom nekome u opštini“ i ističu da oni sve svoje obaveze prema opštini uredno izmiruju, a deca im se, „zbog političkih igara“ smrzavaju. Predsednica Saveta roditelja Snežana Gvozdenović rekla je da je „sramota šta opštinska vlast radi“ i dodala da roditelje u prošli petak u opštini niko nije primio „jer nije imao vremena“.

– Njihova deca su u toplom, a naša se smrzavaju i do škole i u školi“ – rekla je ona.

„Nije u pitanju Školski odbor već višemesečni sukob DS i DSS“, kažu u ovoj školi. Bivši ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović je u martu postavio privremeni Školski odbor, „zbog nezakonitog rada prethodnog“, a za v.d. direktora imenovan je Đuro Ćupurdija. Tu odluku je potvrdio i sadašnji ministar Zoran Lončar, Nastavničko veće i Savet“, tvrde u ovoj školi.
– Skupština opštine u junu je izabrala svoj Školski odbor „bez prethodno zakonski sprovedene procedure – izjavio je novinarima Ćupurdija, dodajući da sada opština insistira da taj Školski odbor profunkcioniše, ali nema para iz budžeta za materijalne troškove.
Ćupurdija takvu odluku SO naziva „nerazumnom“ i tvrdi da je opština u zakonskoj obavezi da plaća materijalne troškove i da su odbornici doneli „protivzakonitu odluku“.
Načelnik Odeljenje prosvete za Pomoravski okrug Života Starčević, izjavio je da je „SO Despotovac školi u Senjevcu uskratila sredstva jer im ne odgovara direktor“. On je dodao da će „što hitnije“ posetiti Despotovac i razgovarati sa čelnim ljudima kako bi ovaj problem bio rešen budući da sada ispaštaju deca.
Predsednik SO Despotovac mr. Zlatko Dragosavljević, uz napomenu da je direktoru Ćupurdiji „istekao mandat 1. oktobra“, kaže da će , „kada direktor omogući rad Školskom odboru koga je izabrala SO, u roku od tri dana zakazati vanrednu sednicu SO i predložiti da se usvoji odluka o materijalnim troškovima škole“.
– Ne može direktor da onemogućava rad Školskom odboru, ne može da smatra da između njega i ministra prosvete nema drugih organa kojima bi morao da polaže račune – rekao je Dragosavljević. On je dodao da će“uskoro doći do sastanka načelnika Odeljenja prosvete Starčevića, predsednika opštine Despotovac dr Gradimira Maleševića i prosvetnog inspektora, te da će se „naći rešenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari