Odbornici novobečejskog lokalnog parlamenta opremljeni su tabletima nakon što su prethodno prošli obuku rada na njima. Prva sednica već je održana a zastupnici građana u Skupštini Novog Bečeja snalazili su se umesto sa papirima na novi način. Celokupan dnevni red skupštinske sednice praćen je preko tableta, a tako se i glasalo. Mirjan Jakšić, predsednik Skupštine Novi Bečej, sumirao je najinteresantnije tačke o kojima su na ovoj sednici odbornici odlučivali elektronskim putem.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Podneta je ostavka na mesto člana Opštinskog veća, dodeljena je kuća samohranoj majci sa četvoro dece. Kuća je je u vlasništvu opštine, i dodeljena je na upotrebu bez prava upisivanja. Bila je još jedna interesantna tačka što se investicija tiče, u Kumanu je menjan plan za postojeći privatni, i u toku je izgradnja podnog skladišta za prijem žitarica – objasnio je Jakšić.

Marica Bešlin, sekretarka Skupštine opštine Novi Bečej, kaže da je dosadašnja praksa slanja štampanog materijala na kućnu adresu svakog od odbornika otišla u istoriju.

– Unapredili smo rad parlamenta, štedimo papir, celokupan materijal je na tabletima. Pored toga, glasanje će na ovaj način biti mnogo pogodniji za pojedine odbornike. Uvođenjem elektronskih sednica više neće biti potrebe ni za klasičnim prebrojavanjem glasova. Za skupštinsku službu ovo je od velikog značaja jer će ubrzati i osavremeniti rad i više neće biti potrebe za angažovanjem zapisničara na sednici Skupštine, već lice koje će rukovoditi glasanjem na kraju sednice imaće urađen zapisnik primenom ove nove tehnologije – objašnjava Marica Bešlin.

Opština Novi Bečej uvođenjem elektronskog načina zasedanja očekuje velike uštede ali i efikasniji rad svojih odbornika. Projekat „Moderna lokalna samouprava“ podržava Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari