Politička prestrojavanja u Novom Pazaru nisu više u domenu spekulacija. Poluglasine brzo postaju istina. Nije prošlo mnogo vremena od prve informacije da Fahrudin Đekić više nije šef odborničkog kluba SDA Sandžaka u Skupštini grada, a on je lično to potvrdio ovdašnjem Radiju Sto plus. Rekao je da će i dalje ostati član i odbornik te partije, ali o svom daljem političkom delovanju nije želeo da govori.

Do pre četiri godine bio je predsednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka, a prošle godine izabran je za većnika u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) kao kandidat liste „Za bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“. Đekić je nedavno imenovan za savetnika u Filijali Nacionalne službe zapošljavanja u Novom Pazaru, a prethodnih nekoliko meseci radio je u Ministarstvu privrede Srbije, gde je prešao kao jedan od zaposlenih u novopazarskoj Kancelariji za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Na čelu Kancelarije bio je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin dok je bio ministar u Vladi Srbije.

SDA u gradskom parlamentu dobija novog šefa odborničkog kluba. Dobri poznavaoci prilika u novopazarskom parlamentu tvrde da je u pitanju još jedno odlivanje opozicionih odbornika. Ako su ove tvrdnje tačne, onda je ova nekada vladajuća partija u gradu, u poslednjih par meseci ostala bez dva odbornika.

Od lokalnih izbora 2012.godine prilike u gradskom parlamentu su se znatno promenile. Tada je koalicija okupljena oko Sandžačke demokratske partije (SDP) imala 19 odbornika, SDA 14, Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) 10, Sandžaka narodna partija i URS četiri i dva odbornika imala je koalicija okupljena oko SNS. Raslojavanje je krenulo od BDZ. Partija se prvo podelila na BDZ Emira Elfića i BDZ Sandžaka. Sa Elfićem su otišla dva odbornika, a koji mesec kasnije BDZS je ostala bez još jedne odbornice koja je prešla na stranu novoformirane skupštinske većine. U decembru prošle godine odborničke redove SDA napustio je jedan odbornik „koji će da deluje samostalno“, a onda je i Đekić postao pasivan.

I u vladajućoj SDP ima potresa. Iz Gradskog veća su smenjeni Rešad Hodžić, bivši predsednik te partije i Munir Poturak, bivši narodni poslanik. Hodžić je odmah rekao da je i bivši član SDP i da je „stavio tačku na svoj rad u Gradskom veću i tri tačke na politički angažman“. Poslednjih dana plasiraju se priče da on osniva novu partiju. Hodžić to niti demantuje, niti potvrđuje. Tri tačke i dalje ostaju zagonetka.

SDA treća po Medija Galupu

Ovdašnji politički takmaci pokušavaju da prikriju svoja predizborna spremanja i sve pravdaju redovnim aktivnostima. SDA je na uvid javnosti stavila istraživanja agencije Medijum Galup, po kojem treća stranka po snazi u Srbiji sa tri odsto, odmah iza SNS sa 38,3 i SPS sa pet odsto. Na osnovu tog istraživanja, koje je obavljeno krajem januara ove godine na uzorku 1.128 ispitanika, samo četiri partije bi ušle u republički parlament SNS,SPS, SVM i SDA koja bi imala osam poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari