Tesnom većinom i nakon dvočasovne žučne rasprave, odbornici novovaroškog parlamenta usvojili su, na nedavno održanoj sednici SO, drugi rebalans opštinskog budžeta, koji će umesto 660,17 miliona dinara, iznositi 778,07 miliona dinara. Najveći deo sredstava – oko 60.000.000 dinara, biće uložen u hotel „Panoramu“, koji je opština od „Rekreatursa“ zakupila na period od deset godina. Pored rebalansa budžeta, usvojeno je još 45 odluka i zaključaka, a okosnicu dnevnog reda činile su smene i imenovanja novih članova opštinskih komisija, kao i upravnih, nadzornih i školskih odbora.


Najžučniju raspravu izazvala je tačka dnevnog reda vezana za investiranje u hotel na Zlataru, kojom je predviđeno da oko 26 miliona dinara bude opredeljeno za nabavku nameštaja, kotlova, električnih uređaja i aparata, po stavci „kapitalno održavanje zgrada i objekata (bazena)“ biće izdvojeno 20 miliona dinara, a za „tekuću popravku i održavanje objekata (stolarija, vodovod, kanalizacija, terasa, krov i hidro izolacija) još 15.000.000 dinara. Za angažovanje radnika po ugovoru opredeljeno je oko četiri miliona dinara, a za nabavku radnih uniformi dodatnih 200.000 dinara, uvođenje kablovske televizije pola miliona dinara, a za propagandu oko tri miliona dinara.

– Dogovorili smo se sa rukovodstvom EPS-a da na račun opštine uplate 85 miliona dinara na ime naknade za građevinsko zemljište, a cilj usvojenog rebalansa je zaustavljanje propadanja u oblasti turizma i otvaranje novih radnih mesta. Ulaganje u „Panoramu“ je neophodno, jer planiramo da hotel preuredimo do kategorije sa tri zvezdice. Renoviraćemo objekat etapno, a pomoć u sanaciji nam je obećalo resorno ministarstvo i nekoliko privatnih preduzetnika, istakao je Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš, obrazlažući predlog rebalansa.

Predstavnici opozicije načelno su podržali napore za razvoj turizma, ali svi su složni u oceni da je to „preveliki zalogaj“ i veliko opterećenje za ionako slabašnu opštinsku „kasu“.

– Radovi na objektu se izvode bez tendera, izvođači radova se biraju po partijskoj liniji, a poslovi pogađaju na „đuture“. Opština će uložiti velike pare u objekat koji nije njeno vlasništvo i strahujem da nam se „Panorama“ ne obije o glavu jer postoji mogućnost da nas EPS tuži i traži nazad pare od naknade koje sada ulažemo u hotel, što može dovesti do totalne blokade opštine, rekao je Rade Vasiljević, opozicioni odbornik Grupe građana „Novi ljudi za Novu Varoš“.

Demokrate su istakle da bi se novac od „Elektroprivrede“ mogao uložiti u značajnije projekte, a odbornici Nove Srbije su izneli primedbu da ozbiljna analiza oko investiranja u objekat na Zlataru nije ni urađena.

– Raznorazne analize rade se već 13 godina, ali su sve one ostale mrtvo slovo na papiru. Odlučili smo da okrenemo list i uradimo nešto konkretno i to po svom standardima i strogim zakonskim propisima, odgovorio je Paunović na optužbe opozicije.

Inače, na prošlonedeljnoj sednici Skupštine opštine imenovano je novo rukovodstvo TSC „Zlatar“, na čijem će čelu biti Ivana Novaković (SNS), diplomirani menadžer u hotelijerstvu (dosadašnji prvi čovek novovaroške turističke organizacije Đorđe Obućina podneo je ostavku na mesto direktora). U klupama lokalnog parlamenta ubuduće će sedeti i dva nova odbornika iz redova SNS i GG – dr Ana Stojić odnosno Radoslav Vasiljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari