Odbornici ZLF podneli inicijatvu za preimenovanje Beogradske ulice u Ulicu Dušana Jovanovića 1foto FoNet Aleksandar Barda

Odbornici Zeleno-levog fronta (ZLF) podneli su danas Skupštini Grada Beograda inicijativu za preimenovanje Beogradske ulice u Ulicu Dušana Jovanovića, romskog dečaka ubijenog 1997. godine, čiju su godišnjicu smrti obeležili polaganjem venca ispred spomen-ploče na zgradi u kojoj je živeo u toj ulici.

 

Šefica odborničke grupe ZLF u Skupštini grada Natalija Stojmenović rekla je novinarima da smatra da je to prilika da Beograd „pokaže da pamti, ali ne samo da pamti i da se seća, već da uči na svojim lekcijama“, i da želi da bude otvoren grad koji kaže „ne nasilju“.

„Ovom inicijativom želimo da damo priliku da Beograd kaže to svojim sugrađanima“, rekla je ona i dodala da očekuje da će ta inicijativa moći da uđe u proceduru za sledeću sednicu Skupštine Grada.

Dodala je da se Beograd, nažalost, nikako nije odužio tom dečaku.

„Na nama je da dajemo priliku gradu da pošalje drugačiju poruku“, kazala je ona.

„Ne mislim da je (gradonačelnik Beograda Aleksandar) Šapić za to sposoban, ali smatram da su građani sposobni da nateraju vlast da se to desi“, dodala je Stojmenović.

Poslanik ZLF Radomir Lazović rekao je da je taj događaj ostavio trag u društvu.

„Nije bilo dovoljno empatije da se pokaže da želimo da ono bude pamćenje koje se ne zaboravlja“, rekao je on.

„Čak i ovakva gradska vlast bi morala da ima sluha, zato što mi živimo u društvu u kojem je rasizam zaista prisutan na mnogim mestima i mi treba da učinimo sve što možemo da se takve tendencije u društvu više ne dešavaju“, dodao je on.

Rekao je da je potrebno izboriti se za promenu odnosa prema Romima u Srbiji na svakom nivou u društvu.

Dušana Jovanovića, tada 14-godišnjaka, pripadnici „skinhed“ pokreta tukli su do smrti u večernjim satima 18. oktobra 1997, ispred prodavnice u Beogradskoj ulici.

Dvojica mladića koja su ubila Jovanovića, osuđena su na 10 godina maloletničkog zatvora, a obojici je u međuvremenu kazna ublažena i pušteni su aprila 2004.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari