Odbornička grupa ZLF-PSG predložila otvaranje Centra za LGBT+ osobe grada Beograda 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Odbornička grupa Zeleno-levog fronta (ZLF) i Pokreta slobodnih građana saopštila je danas da je predložila otvaranje Centra za LGBT osobe grada Beograda.

Otvaranje Centra za LGBT osobe predlaženo je kako bi grad LGBT populaciji pružio sigurno mesto i svakodnevnu zaštitu, kao i besplatnu pravnu pomoć, psihosocijalno savetovanje, savetovanje i prevenciju za HIV i polno prenosivih bolesti, kao privremeni smeštaj za LGBT osobe u riziku od beskućništva.

U saopštenju se ocenjuje da se i ovaj beogradski Prajd dočekuje uz poražavajuće činjenice o stanju ljudskih prava LGBT osoba, te da istraživanja pokazuju da se povećava broj incidenata i diskriminacije prema pripadnicima LGBT populacije.

Ističe se da se najveći broj tih incidenata dešava upravo u Beogradu.

„Pozivamo sve građane i građanke da nam se u subotu od 16 časova pridruže u parku Manjež odakle kreće ovogodišnji Prajd. Bitno je da pokažemo da ovaj grad može da bude solidaran i pre svega jednako bezbedno i sigurno mesto za sve naše sugrađane“, izjavila je odbornica Anđela Ruvidić.

Poslanička grupa ZLF je u Skupštini Srbije podnela Predlog zakona o građanskom partnerstvu koji bi omogućio jednaka prava ljudima koje žive u istopolnim zajednicama za ostvarivanje zdravstvene zaštite, imovinskih i drugih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari