Posle odluke Ustavnog suda da odbornički mandati pripadaju odbornicima, požarevački naprednjaci podneli su zahtev predsedniku Gradske skupštine da im skupština vrati osam mandata, koji su na osnovu potpisanih blanko ostavki pripali radikalima.

Na poslednjoj sednici Gradske skupštine, održane sredinom marta, taj zahtev nije stavljen na dnevni red, pa su požarevački naprednjaci zakazali konferenciju za štampu, na kojoj je tebalo da obeledane podnošenje krivični prijave protiv predsednika Gradske skupštine, Milomira Ilića (SPS), zbog nepoštovanje odluke Ustavnog suda. Ta konferencija za novinare na sat vremena pred njen početak je otkazana. Kako je rečeno novinarima razlog otkazivanje konferencije je sprečenost prvog čoveka SNS-a u Braničevskom okrugu, Veroljuba Arsića da vodi konferenciju, jer je hitno pozvan da prisustvuje na važnu sednicu u Skupštini Srbije, gde je Arsić poslanik.

Kako nam je rekao naš izvor blizak SPS-u, podnošenje krivične prijave i njeno javno objavljivanje sprečio je sam predsesednik Ilić, tako što je zamolio poslanika SNS-a Arsića da to ne čini i da će na narednoj sednici Gradske skupštine njihov zahtev biti stavljen na dnevni red i da će mu se vratiti odbornički mandati. Kako nam je rekao naš izvor, Ilić je objasnio Arsiću da bi podnošenjem krivične prijhave protiv njega, negativno uticila na njegovu kandidaturu za prvog čoveka SPS-a u Požarevcu, na skorašnjim izborima koje organizuje Gradski odbor te stranke. Naprednjaci su prihvatili Ilićevu molbu ali su mu rekli da ako im se na narednoj sednici ne vrate mandati, sigurno podneti krivičnu prijavu protiv njega, kao što su, po istom osnovu, podneli protiv nekoliko predsenike skupština u Braničevskom okrugu, koje je policija već saslušala.

Poznavaoci političkih prilika u Požarevcu smatraju da je predsednik skupštine Ilić, još jednom napravio manevar kupujući vreme do narednih izbora. Oni su mišljenja da Ilić namerno odugovlači sa vraćanjem odbornika naprednjacima, jer kad bi to uradio, smanjio bi mogućnost ucene svog koalicionog partnera (DS). Naime, kad god bi došlo do nesuglasica sa njima, demokratama se spočitavalo da SPS može ponovo da sa radikalima i DSS-om formira vlast. Na te ucene do sada požarevačke demokrate su uvek pristajale plašeći se da se koalicija sa SPS-om ne raskine. Kada se vrate osam odbornika naprednjacima SPS te mogućnosti više neće imati.

Inače vraćanje mandata na osnovu odluke Ustavnog suda je čisto tehničko pitanje i proceduralno već je prošla Mandatsko-imutetsku komisiju, a Gradska skupština na osnovu toga samo treba da verifikuje vraćene mandata. Do sada u Srbiji na taj način mnogo odborničkih mandata vraćeno je odbornicima, koji su vlasnici mandata, i mnoge skupštine promenile su svoj sastav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari