Vanredna odbrana od poplava u Apatinu, redovna u Novom Sadu: Nema bojazni da će doci do izlivanja Dunava 1Foto: Grad Novi Sad

Nema bojazni od poplava u Vojvodini i u Novom Sadu, rečeno je danas prilikom obilaska Centralnog magacina za odbranu od poplava JVP „Vode Vojvodine“, kojeg su posetili gradski i pokrajinski zvaničnici.

Kako je objasnio Srđan Kružević, direktor JVP „Vode Vojvodine“, situacija se prati na dnevnom nivou u koordinaciji sa Republičkim hidrometeorološkim zavodom i ukrštaju se podaci sa onima iz zemalja severnog sliva Dunava.

– Bez obzira na slike iz evropskih zemalja, mi smo u ovoj fazi bezbedni. Poslednji visok vodostaj bio je 2013. godine koji je i tada stigao iz Mađarske, a sada je vodostaj pola metra niži nego tada. Te 2013. godine vodostaj kod Novog Sada je bio oko 700 centimetara. Redovna odbrana od poplava je na 500cm sa strane grada, sa sremske strane na 450cm, a vanredna kreće na 600cm, dok je visina krune zaštitnog nasipa preko 900cm, pa i ako se ponovi scenario iz 2013. imamo prostora za još dva metra vode i da ne budemo ugroženi. Ukoliko ekstremno visoke temperature ne doprinesu topljenju snega koji je pao u Austriji, nema opasnosti od velikih poplava – naglasio je Kružević.

Kako je dodao na Tisi i Savi ne očekuje porast vodostaja, vanredna odbrana može se očekivati u Apatinu i Bezdanu, dok su prognoze za Novi Sad i Slankamen da će vodostaj biti u zoni redovne odbrane od poplava.

Gradonačelnik Milan Đurić konstatovao je da se i na nivou grada situacija kontinuirano prati, te da se proveraju i štite kritične tačke, i da ne treba strahovati od apokaliptičnih scenarija koji su zadesili druge države.

– Kao što smo čuli, Novi Sad je u domenu redovne odbrane od poplava, a ovde smo videli mobilnu zaštitnu opremu koja će se koristiti ako bude potrebe. Sva javna i javno-komunlana preduzeća su u pripravnosti. Čiste se šahtovi, održava se atmosferska kanalizacija, čiste se bujični potoci na sremskoj strani grada u Bukovcu, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici. Ove godine za taj posao smo opredelili 215 miliona dinara, što je više nego prošle godine. Najvažnije je da su nadležni u stalnom dežurstvu i spremni da reaguju ako se ukaže potreba – istakao je gradonačelnik Milan Đurić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari