Novovaroška pesnikinja Gordana Boranijaševićobradovala je svoje čitaoce i poklonike lepe reči novom knjigom poezije „Molitva za moje rime“, koju je nedavno izdao Književni klub „Branko Miljković“ iz Knjaževca.

Zbirka je štampana kao laureat konkursa za prestižnu nagradu „Rade Tomić“, koju je naša pesnikinja osvojila u konkurenciji 152 autora , 40 rukopisa pesničkih zbirki i 112 ciklusa pesama.

„Molitva za moje rime“ je zbirka poezije građene na dosluhu i sazvučju reči koje stupaju u različite odnose: semantičke, asocijativne, tvorbene, ritmičke, formalne. Knjiga se doima kao pokušaj preispitivanja mogućnosti jezika da svojim različitim oblicima otvara prostore poetskog iskaza. Iz stihova izbija zabrinutost za budućnost čoveka i za poeziju kao čovekov najstvaralačkiji i najljudskiji izraz u vremenu u kojem gospodare interesi, zlo i nesporazum. Ove rečenice zapisane su u obrazloženju stručnog žirija za dodelu prestižne književne nagrade, u kojem su radili profesor dr Nedeljko Bogdanović, mr Srba Ignjatovići Obren Ristić. Njihova poruka bila je da će ova zbirka biti zanimljiv prilog pesničkom rezultatu generacija pesnika koji stvaraju u uzburkanom vremenu i dalje od kulturnih centara, sklonih eksperimentu i inovacijama.

– Kako opstati u smutnim i nasilničkim vremenima i etičkim i estetičkim nepočinstvima svake vrste i težine – kako opstati kao pravednik poetesa, a ne pasti u tolike pukotine i biti zatrpan srevakom ništavila i zaborava – goruća su pitanja poezije i filosofije, i antropologije i kosmologije… Gordana Boranijaševićupravo jeste takva pesnička pravednica i iskušenica visokog reda pesničke umetnosti – zapisao je u recenziji knjige Radomir VidenovićRavid.

Ova knjiga poezije, koju čini sedamdesetak probranih pesama, podeljena je u četiri pesnička ciklusa – U vrelim mi spletovima plamsa samo rima, Svaka je rima – vena Lanova, Belo carstvo Rimodarstvo i O, pesnik – kletnik krt sam ja, krt. Svaka celina ukazuje na neophodnost odbrane poezije, jer je ona primarna zahtevnica svim duhovnim delatnicima, a posebno poetama kao osvedočenim zakonodavcima sveta. Pesnikinja i ovom knjigom uporno traga za verom, nadom i ljubavlju.

Novovaroška pesnikinja je, inače, do sada objavila još tri zbirke pesama – „Ko žar u Vlašiće“ , „Pisma Lanu“ ( obe u izdanju „Prosvete“) i „Rane i kasne pesme“ („Filip Višnjić“). Njene pesme pronašle su svoje mesto u antologijama i periodici na grčkom, poljskom, ruskom i makedonskom jeziku. Učesnica je brojnih književnih susreta i manifestacija i dobitnica prestižnih nagrada, među kojima se izdvajaju „Miloš Crnjanski“ , „Rade Tomić“ i „Srboljub Mitić“. Veruje u Marinu Cvetajevu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Trenutno predaje srpski jezik u novaroškoj Osnovnoj školi. Istaknuti je pregalac u oblasti kulture i nekoliko godina je uspešno obavljala funkciju direktora Doma kulture „Jovan Tomić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari