Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, zatražila je od pretresnog veća Haškog tribunala da odbaci najteže optužbe protiv Mladića, poput genocida u Srebenici, zbog toga što u optužnici nisu navedena imena žrtava. Alternativno, odbrana je u juče objavljenom prigovoru na optužnicu, zatražila da sudije nalože tužilaštvu da optužbe primereno potkrepi imenima žrtava.


Mladićev branilac Branko Lukić naznačio je u podnesku da je neuobičajeno to što u optužnici nije identifikovana „skoro nijedna žrtva“, nego su iznesene „uopštene i nejasne reference“ koje ne dozvoljavaju odbrani da na optužbe odgovori. U vezi sa optužbom za genocid u Srebrenici, tužilaštvo, umesto imena žrtava, ponavlja „nejasne i nekonkretne termine“ poput „bosanski Muslimani iz Srebrenice“; „muškarci i dečaci iz Srebrenice“; „više od 7.000 bosanskih Muslimana, muškaraca i dečaka iz Srebrenice“.

Imajući u vidu da tužilaštvo, prema pravilima suda, nije obavezno da navede imena svih žrtava, što bi bilo i nepraktično, Mladićev branilac je naglasio da bi imena poznatih žrtava trebalo navesti u aneksima optužnice. „Nedostatak preciznosti u optužnici drastično umanjuje sposobnost odbrane da se efikasno pripremi za suđenje i zato tužilaštvu mora biti naređeno da dostavi osnovne podatke, uključujući imena, mesta rođenja, matične brojeve, kućne adrese i ime oca“, piše u prigovoru odbrane na optužnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari