Dvojici srpskih državljana – Vitomiru Bajiću i Srpku Klisuri iz Priboja, istražni sudija Višeg suda u Podgorici odredio je ekstradicioni pritvor. Njih italijanski pravosudni organi sumnjiče za umešanost u trgovinu drogom u Italiji.


Duško Šarić (33) iz Pljevalja, brat odbeglog narko-bosa Darka, takođe treba da bude saslušan pred istražnim sudijom Specijalnog odeljenja Višeg suda u Bijelom Polju. Specijalni tužilac Crne Gore zatražio je da se Šariću odredi pritvor zbog bojazni da bi mogao da pobegne, navodeći da se on tereti za šverc nekoliko stotina kilograma kokaina u Italiji.

Branilac Duška Šarića, Momčilo Minić, izjavio je da se ne zna za koja dela je njegov štićenik tačno osumnjičen, dodajući da je za navedene optužbe krivična prijava morala biti napisana najmanje na 20 do 30 strana, „a ne bukvalno na pola strane“. Minić je izrazio sumnju da je Duško uhapšen samo da bi se došlo do njegovog brata Darka Šarića. On je dodao bi odbrana mogla da traži puštanje na slobodu uz jemstvo i meru bezbednosti oduzimanja putne isprave, ukoliko sud odredi pritvor njegovom štićeniku samo zbog opasnosti od bekstva.

Na saslušanju kod Specijalnog tužioca, Duško Šarić je prekjuče odbacio optužbe koje ga dovode u vezu sa švercom kokaina. Specijalno tužilaštvo je protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da je bio deo organizovane kriminalne grupe od 53 člana sa prostora bivše Jugoslavije i Italije, koja je rasturala kokain.

Šarićev advokat Momčilo Minić naglasio je da bi postupak protiv njegovog klijenta mogao da se vodi u Crnoj Gori, s obzirom na to da je uhapšen po krivičnoj prijavi koju je protiv njega podnela policijska uprava iz Pljevalja, za delo koje je izvršeno na teritoriji Italije.

Podsetimo, u Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji, u policijskoj akciji „Loptica“, u noći između ponedeljka i utorka, uhapšeno je oko stotinak osumnjičenih da su članovi grupe Darka Šarića.

Prema navodima domaćih i inostranih medija, Šarićev klan je iz posla sa trgovinom droge, nižim cenama i boljom organizacijom, uspeo da potisne čak i italijansku mafiju.

Vrednost droge oko 320 miliona evra

Italijanski državni tužilac za borbu protiv mafije Pjero Graso pohvalio je saradnju sa srpskim tužilaštvom i policijom u istrazi o švercu droge. Prema navodima italijanskih zvaničnika, policije Milana, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Argentine zaplenile su količine droge koja bi, da je dospela na tržište, dilerima donela dobit od skoro 320 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari