U Srbiji je do sada akreditovano samo 15 studijskih programa koji se izvode u isturenim odeljenjima visokih škola i fakulteta, a oni su dobili „zeleno svetlo“ za upis ukupno 640 brucoša. Nezvanično se, međutim, procenjuje da širom zemlje radi oko sto isturenih odeljenja fakulteta i visokih škola, na kojima studira nekoliko desetina hiljada studenata.


Nadležni su više puta najavljivali strožu kontrolu tih visokoškolskih ustanova, ali do danas nisu javno objavljeni rezultati te provere. U Ministarstvu prosvete o ovoj temi juče nisu želeli da govore za naš list.

Predsednica Komisije za akreditaciju Vera Vujčić kaže za Danas da nema saznanja da je neko odeljenje zatvoreno i upozorava buduće studente da upisuju samo akreditovane studijske programe na akreditovanim ustanovama. Sve odluke Komisije za akreditaciju objavljuju se na njihovom sajtu u publikaciji „Vodič za studente“, koji se redovno ažurira. Vujčićeva kaže da je neophodno stalno informisati javnost i iznositi podatke o akreditovanim programima i ustanovama, jer je to način da se „stane na put onima koji nelegalno drže nastavu u konsultativnim centrima širom Srbije“. Ona ističe da u zakonu takvi centri ne postoje i da se ne akredituju odeljenja fakulteta i visokih škola već studijski programi za izvođenje u visokoškolskim jedinicama bez svojstva pravnog lica.

– Ta jedinica mora da ispuni odgovarajuće prostorne i tehničke uslove kako bi studenti mogli kvalitetno da prate nastavu. Prilikom akreditacije programa obavezno se obilaze te jedinice, gleda se ne samo da li imaju uslove za izvođenje aktivne nastave nego i da li postoji biblioteka, tehnička služba…- ukazuje Vujčićeva.

Ona dodaje da postojanje takozvanih isturenih odeljenja ima opravdanje i da su i lokalne zajednice zainteresovane da svršeni srednjoškolci ostanu u toj sredini i nastave školovanje, ali da tu nema „masovnog upisa“, jer dosad akreditovane programe može upisati mali broj studenata.

Prijavljen 51 studijski program

Do sada je šest fakulteta akreditovalo devet studijskih programa za izvođenje van matičnog sedišta, a četiri visoke škole – šest programa. Na odlučivanje čeka 14 visokih škola koje su prijavile za akreditaciju ukupno 26 programa i devet fakulteta sa 25 programa. Ima naznaka da će neke prijave biti povučene, s obzirom da su standardi za akreditaciju prilično strogi, kažu u Komisiji za akreditaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari