Pod naslovom „Biblioskop ili Pazi, čita se“, treći po redu festival Krokodokodil završen je prekjuče u prepunoj sali omladinskog pozorišta Dadov.

Na festivalu su nastupili vrhunski domaći autori knjiga za decu: Vladislava Vojnović, Igor Kolarov i Uroš Petrović, kao i spisateljica za decu i mlade iz Nemačke Ute Vegman, uz podršku svojih kolega iz sveta filma: reditelja Milutina Petrovića, glumice Tanje Bošković i Milice Spasojević.

Program je vodio, ljubiteljima Festivala Krokodokodil, već dobro poznati tandem pisaca za decu Jasminka Petrović i Raša Popov u ulogama zaštitnice knjiga, stroge bibliotekarke Jace i u svetu čuvenog kino operatera Raše. Omladinski ansambl pozorišta Dadov, a pogotovo mladi glumci u ulogama Jece, Ace i televizijskog voditelja Sofronija Kvizića bili su podrška Jasminki i Raši na sceni dok se ostatak ansambla pobrinuo za interaktivni program koji su pripremili za goste u foajeu pozorišta dočaravajući pravi filmski set i glamur Holivuda. Kombinacijom čitanja iz autorskih dela i projekcija inserata iz njihovih ekranizacija uz duhovite ali sadržajne razgovore sa gostima prisutnoj deci uspešno je predstavljen dinamičan odnos književnosti za decu i filma, što je i bila tema ovogodišnjeg festivala.

Krokodokodil zvanično je otvoren kreativnom radionicom s vizuelnim umetnikom Milošem Tomićem u kojoj je deci pokazano da je moguće i zabavno kreativno se izražavati i zatvorenih očiju, i ustima, i jednom rukom ili jednom nogom, a realizovane su još dve radionice na temu „Kako se piše priča“ (voditelj radionice Uroš Petrović) i „Kako se piše scenario“ (Vladislava Vojnović).

Prvi put je organizovano takmičenje namenjeno deci iz čitave Srbije za najbolju kritiku omiljenog filma ili knjige. U formi ilustracije ili teksta od 200 reči stiglo je 95 radova iz Beograda, Bora, Vršca, Niša, Kikinde i Požarevca. Zbog mnoštva jako dobrih radova nagrađeno je čak šestoro autora: Lav Lukić, učenik osnovne škole „Nikola Tesla“, Luka Barović, učenik osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, Sofija Pajović, učenica osnovne škole „Skadarlija“, Elma Čolović, učenica osnovne škole „Miloje Vasić“, Miona Petrović, učenica osnovne škole „Skadarlija“, Vuk Paunović, učenik osnovne škole „Rade Drainac“. Radovi koji su ušli u najuži izbor bili su prikazani u okviru festivalske izložbe a svi pristigli radovi biće izloženi u odgovarajućem izložbenom prostoru (o vremenu postavke, trajanju i mestu javnost će naknadno biti informisana).

Krokodokodil, koji zajednički organizuju beogradska udruženja Krokodil i OK – Obrazovanje i kultura, uz pomoć omladinskog pozorišta Dadov, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike. Festival su pomogli: Književna mreža Traduki, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Goethe-Institut Beograd, i GO Savski venac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari