Odgovor Evropske komisije na pismo o stanju u Srbiji do kraja maja 1Foto: Ljiljana Bukvić

Evropska komisija dostaviće do kraja maja odgovor na pismo o stanju u Srbiji, koje je 21 poslanik Evropskog parlamenta uputio komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, saopšteno je iz Komisije.

Iz Evropske komisije je navedeno da je pismo stiglo i na njega će biti odgovoreno u predviđenom roku od šest nedelja, prenosi N1.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da su vanredne mere uvedene ne samo u zemljama Zapadnog Balkana, već i u mnogim članicama EU i državama širom sveta.

Ona je, međutim, naglasila da sve mere moraju biti uvedene i sprovođene uz poštovanje osnovnih principa, proporcionalne i ograničene na neophodnu meru.

„Jasno smo rekli da se nalazimo u vremenu koje nema presedana i da nacionalne vlasti moraju da imaju instrumente za brzo i efikasno delovanje u cilju zaštite javnog zdravlja građana. To je od najvišeg značaja u svakoj zemlji“, rekla je Pisonero.

Mađarki poslanik Atila Ara Kovač je u ime 21 poslanika poslao pismo komesaru za proširenje EU, u kome izražava zabrinutost zbog vladavine prava u Srbiji tokom vanrednog stanja, i ukazuje na „ekstremno uznemirujuću“ situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji.

Potpisnici od Varheljija traže i da se utvrdi koje političke poteze bi Evropska komisija mogla da povuče u slučaju da Vlada u Beogradu odbije da ukine represivne mere i u potpunosti poštuje osnovne evropske vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari