Odgovor kompanije Rio Tinto na otvoreno pismo naučnika Aleksandra Matkovića 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Rio Tinto najoštrije osuđuje navode objavljene 19. 08. 2024. na portalu danas.rs u članku „Otvoreno pismo naučnika Aleksandra Matkovića Rio Tintu i Ambasadi Nemačke“ u kome autor implicitno iznosi optužbe na račun kompanije navodeći „da u ovom pismu zamolim i kompaniju u čije ime su mi više puta prećene smrću“, poručuju iz ove kompanije.

„Rio Tinto najoštrije osuđuje bilo kakvu direktnu ili implicitnu pretnju nasiljem, na internetu ili bilo gde drugo, upućenu bilo kome ko učestvuje u javnoj debati o Projektu Jadar uključujući i gospodina Matkovića. Rio Tinto najoštrije osuđuje lažnu i neosnovanu implicitnu optužbu da je kompanija zastrašivala ili pretila nasiljem gospodinu Matkoviću. To je netačno i predstavlja još jednu u nizu dezinformacija“, poručuju oni.

Kako dodaju, čvrsto veruju da svako treba da ima pravo da izrazi svoje mišljenje, bez obzira na to da li podržava projekat ili mu se protivi.

„Sloboda izražavanja mišljenja, bilo za bilo protiv projekta, ključna je za preko potrebnu javnu i naučnu debatu, zasnovanu na činjenicama. Naša kompanija je više puta pozivala na dijalog zasnovan na činjenicama o projektu „Jadar“ kako bi se on ocenjivao na osnovu činjenica, a ne na osnovu kontinuirane kampanje dezinformacija protiv projekta“, kažu iz Rio Tinta.

Takođe dodaju da su zaposleni u Rio Tintu i oni koji su ostali neutralni ili su podržali projekat Jadar dobijali pretnje smrću, bili su izloženi onlajn zastrašivanju i pretnjama i optuživani da su izdajnici Srbije.

„Takođe su se suočili sa direktnim pretnjama njihovim porodicama. Naša kompanija je više puta upozoravala da neodgovorne i kontinuirane optužbe plasirane bez ikakvih dokaza izazivaju neopravdanu zabrinutost i namerno dovode u zabludu srpsku javnost. Nastavićemo da koristimo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili naše zaposlene i ugled kompanije“, zaključuje se u odgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari