Odgovor studenata FON-a na saopštenje Matematičkog fakulteta u vezi izbora prof. Todorčević 1Foto: FB/NI Fonovci ne ćute

Studenti Fakulteta organizacionih nauka oglasili su se povodom saopštenja Matematičkog fakulteta u vezi sa izborom profesora Vesne Todorčević.

Ogovor studenata, na saopštenje objavljeno u tekstu „Matematički fakultet: Grubo kršenje autonomije Univerziteta“, prenosimo u celosti.

Kao studenti Fakulteta organizacionih nauka, odlični da se borimo protiv nepravde u svom okruženju, ispratili smo u celosti ovaj slučaj, pa tako i pomenuto saopštenje.
Bitno je napomenuti da je prvobitno saopštenje, koje je na sebi imalo datum 9.4.2019. izmenjeno jedan dan nakon objave, a da na sajtu Matematičkog fakulteta i dalje piše da je vest objavljena 9. aprila, iako dokument koji se trenutno prikazuje u okviru te vesti ima datum 10.4. i izmenjene delove teksta, među kojima su i oni na koje smo izneli kritiku.

Interes katedre koji se pominje u citatu nije nedvosmislen, pošto je na Katedri oduzeto pravo glasa prof. Todorčević. Time je za predlog da se produži zvanje vanrednog Profesora, zbog porodiljskog i trudničkog odsustva, umesto 5 od 10 glasova što ne predstavlja većinu, brojano 5 od 9. 

Upravo zbog razloga navedenih u okviru predloga, tačka je skinuta sa dnevnog reda na NNV FON-a. Nakon skoro pola godine Katedra nije iznela novo, adekvatno obrazloženje, a da je postojeće bilo neprihvatljivo. Tada dekan FON-a preuzima inicijativu.

Potpisnik izveštaja koji je promenio svoje mišljenje, prof. Miloš Arsenović je 14. maja 2008. godine zaposlenima na FON-u poslao mail u kom je izjavio između ostalog da smatra da „koleginica Vesna Todorčević više nego ispunjava uslove za izbor u zvanje redovnog profesora“, pa se postavlja pitanje šta ga je navelo da promeni stav?

Ovo saopštenje je primer obmane i neodgovornog ponašanja institucije koja zanemarivanjem činjenica i manipulacijom informacijama teži da uruši ugled kako Fakulteta organizacionih nauka kao institucije, tako i prof. Vesne Todorčević, dekana FON-a prof. Milije Suknovića, kao i prof. Vere Vujičić i prof. Mirjane Čangalović čijim omalovažavanjem jasno stavljaju do znanja koliko imaju poštovanja prema penzionisanim profesorima.

Da li će kolektiv na Matematičkom fakultetu reagovati zbog ove izjave za javnost i ko na ovakav način urušava ugled kako FON-a, tako i Matematičkog fakulteta?Ceo odgovor na saopštenje se može pronaći na našoj stranici.

Srdačno,FON-ovci koji ne ćute

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari