Iranski verski vođa ajatolah Ali Hamenei poručio je juče da će Teheran oštro odgovoriti na eventualni napad Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.


– Iran bi na napad uzvratio snažnim udarcem gvozdene pesnice – rekao je Ali Hamenei reagujući na izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem se izražava „ozbiljna zabrinutost“ zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa i ističe da postoje verodostojni podaci da Teheran radi na proizvodnji nuklearnog oružja. Iran, međutim, tvrdi da nuklearni program isključivo služi za proizvodnju električne energije. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov rekao je da Moskva neće podržati uvođenje novih sankcija Iranu i upozorio Zapad da se uzdrži od pokušaja jednostranog uvođenja embarga režimu iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada.

– Međunarodna zajednica doživela bi sve dodatne sankcije kao sredstvo za promenu režima u Teheranu, što je neprihvatljivo – kazao je Gatilov. Prema njegovom mišljenju, dijalog predstavlja jedini način za prevazilaženje problema. Sličan stav izrazilo je Ministarstvo inostranih poslova Kine, koje je ocenilo da sankcije nisu rešenje za nesuglasice u vezi sa iranskim nuklearnim programom. S druge strane, Francuska i Velika Britanija zatražile su uvođenje novog embarga protiv Teherana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari