Odgovor UKC Kragujevac SSP-u: Hitni pacijenti ne čekaju na dijagnostiku 1Foto: Z. S. M.

U odgovoru na objavu Stranke slobode i pravde da se i šest godina čeka na neke preglede u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac (UKC), uprava te ustanove je danas navela da pacijenti ne čekaju na dijagnostiku koja je organizovana kroz hitnu službu koja radi 24 časa dnevno.

„Sva neophodna hitna dijagnostika, uključijući: ultrazvučni pregled, kompjuterizovana tomografija glave, vrata, grudnog koša, abdomena, male karlice , kao i full body scan, magnetna rezonanca glave i kičmenog stuba sprovodi se kroz hitnu službu koja je organizovana 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, tako da hitni pacijenti ne čekaju na dijagnostiku“ – saopštilo je rukovodstvo UKC Kragujevac.

Na primedbe SSP da su zakazani termini za magnetnu rezonancu u avgustu 2025. i maju 2026, iz UKC su odgovorili da se radi o redovnoj kontroli koju je propisao ordinirajući lekar.

Saopšteno je da je jedna mamografija zakazana za 13. maj 2025. godine takođe redovna kontrola, ali da svi hitni slučajevi kojima je potreban MR dojke dobijaju odmah termin.

UKC Kragujevac je saopštio da se na listi čekanja za operaciju kolena nalazi 934 pacijenata, dok 405 pacijenata čeka na operaciju kuka.

U prošloj godini urađeno je 230 operacija ugradnje veštačkog kolena i 391 operacija kuka, i to u periodu od devet meseci, pošto je tokom prva tri meseca operacioni blok bio rekonstruisan.

U 2023.godini od ukupnog broja operisanih, 76 pacijenata je preuzeto i operisano sa liste IOHB Banjica.

Ove godine je kod 132 pacijenta urađena je operacija kolena, a kod 155 pacijenata operacija veštačkog kuka. Od tog broja, 88 je operisano van liste čekanja.

Odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Kragujevcu je danas ukazao na dugo čekanje pacijenata na magnetnu rezonancu, pojedine dijagnostičke preglede i operacije u državnoj zdravstvenoj ustanovi, zbog čega su građani prinuđeni i da „dižu kredite i prodaju imovinu“ da bi se lečili u privatnoj praksi.

Predsednik odbora SSP u Kragujevcu i poslanik Dalibor Jekić je ukazao da čekanje na dijagnostičke preglede i intervencije obesmišljava lečenje i da su zato pacijenti prinuđeni da se snalaze kako znaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari