Penzionisani oficir JNA Milan Stublinčevićizjavio je juče na suđenju za napad na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine da za taj napad odgovornost snose Vrhovna komanda bivše SFRJ, tadašnji čelnici Tuzle, ali i međunarodna zajednica. Stublinčevićje na suđenju Iliji Jurišiću rekao da je maja te godine bio komandant operativne grupe Doboj i da nije znao po čijem je naređenju ljudstvo u kasarni „toliko“ zadržano.


Stublinčević, koji je do kraja marta 1992. godine bio zamenik komandanta tuzlanskog korpusa, kazao je da nema opravdanja za zločinački napad i da treba poći od Vrhovne komande, kako bi se utvrdilo šta je urađeno da se vojska bezbedno izmesti. „Ko je naredio zadržavanje vojske, da li komandant (Ratko) Mladić, (Radovan) Karadžić, Vrhovna komanda treba na to da odgovori, ali i komandant korpusa Nedeljkovići (optuženi) Jurišić“, rekao je svedok. Stublinčevićje kazao i da je optuženi dolazio u komandu štaba korpusa, da je prisustvovao sastancima, što je Jurišićnegirao, navodeći da je tek u maju mobilisan za rezervni sastav.

Jurišić bio ljut na pretpostavljenog

U komandi MUP Tuzle svedok Mitrovićje kazao da je video Jurišića kako priča ljutito o svom pretpostavljenom Mehi Bajriću što ga je, kako je posvedočio Mitrović, „ostavio samog da rukovodi“. Jurišićse tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a BiH i visoki starešina u operativnom štabu Službe javne bezbednosti Tuzle izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA. Tom prilikom su, kako se navodi u optužnici, poginula najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 a uništen je veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari