Stiv Džobs, osnivač kompanije Epl i njen bivši glavni rukovodilac, preminuo je u 56. godini, saopšteno je juče u ranim jutarnjim satima. Džobs je izumeo i majstorski reklamirao sofisticirane „spravice“ koje su izmenile svakodnevicu – počev od kućnog računara (PC) preko ajpoda do ajfona. Kompanija Epl je saopštila da je Džobs umro u sredu posle podne, ali nije navela uzrok smrti. Međutim, medicinski stručnjaci smatraju da je preminuo od retkog oblika raka pankreasa.


Kako je saopšteno iz Epla, „Stivova briljantnost, strast i energija bili su izvor bezbrojnih inovacija koje su obogatile i unapredile živote svih nas. Svet je neizmerno bolji zahvaljujući Stivu“. Džobs se 2004. borio sa kancerom, a pre dve godine presađena mu je jetra pošto je uzeo odsustvo zbog zdravstvenih problema koji nisu bili objašnjeni. Sa posla je odsustvovao i u januaru ove godine, treći put otkako su njegovi problemi sa zdravljem počeli, a šest meseci kasnije povukao se sa mesta glavnog rukovodioca Epla i tu funkciju je lično predao Timu Kuku.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je saučešće Džobsovoj porodici i ocenio da je reč o jednom od najvećih američkih pronalazača, a predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u poruci na Tviteru napisao je da ljudi poput Džobsa menjaju naš svet. Vest o Džobsovoj smrti odjeknula je i među običnim ljudima, te je na primer frizer iz San Franciska Skot Robins dojurio u lokalnu prodavnicu Eplovih proizvoda.

– Za neke ljude to je kao da je umro Elvis Prisli ili Džon Lenon, to je velika promena u našem dobu. To je kraj jedne ere, kraj Epla kakvog smo poznavali. To kao da je kraj pronalazača – rekao je Robins (34). Ispred sedišta Epla u Kupertinu, tri zastave su u znak žalosti spuštene na pola koplja – zastava SAD, zastava savezne države Kalifornija i zastava Epla.

Džobs je pokrenuo Epl u jednoj garaži u Silikonskoj dolini, 1976. godine zajedno sa prijateljem iz srednje škole. Deceniju kasnije je izašao iz firme, a 1997. se vratio da spasi kompaniju, i upravo tada je Epl je prerastao u najunosniju tehnološku firmu na svetu čija se tržišna vrednost procenjuje na 351 milijardu dolara. Gotovo sve to bogatstvo stvoreno je otkako se Džobs vratio na kormilo kompanije. Džobs je uspostavio „politiku minimalističkog dizajna“, i na tržište je stalno „izbacivao“ nove senzacionalne proizvode – čak i u vreme recesije u poslednjih nekoliko godina, uprkos svom sve slabijem zdravlju. On je doprineo da se kompjuter, od spravice koju vole opsednuti pojedinci pretvori u svakodnevno „oruđe“ modernog čoveka – i na poslu i kod kuće. Istovremeno, Džobs je sa ajpodom i ajfonom unapredio situaciju u oblasti mobilne telefonije i muzičke industrije. Verovatno je najznačajnije njegovo dostignuće ajpod, koji se pojavio 2001. pod marketinškim sloganom „Hiljadu pesama u vašem džepu“.

Kinezi su juče na internet postavili oko 35 miliona mikroblogova u znak sećanja na Džobsa kome počast odaju i brojne mušterije ispred Eplovih prodavnica u toj državi. Eplovi proizvodi veoma su popularni u Kini, čiji stanovnici satima čekaju u redovima da kupe novitete te kompanije.

– Bio je veliki čovek, treba da ga se sećamo – kazao je neimenovani muškarac koji je u rukama nosio Džobsovu fotografiju i buket belih ljiljana i dodao da je sat vremena putovao automobilom kako bi došao u Eplovu prodavnicu u Šangaju. Džang Jaćin, predsednik Grupe za istraživanje i razvoj kompanije Majkrosofta u Aziji i Pacifiku, rekao je da je otišla velika zvezda jedne generacije.

Među 35 miliona poruka na kineskom sajtu za mikroblogovanje Sina Veibo, na kojem je otvorena posebna stranica za Džobsa, Džao Žonglijang je naveo da će „i dalje podržavati Epl, jer je uneo boje u naš život“.

Naslednik na čelu kompanije

Tim Kuk (50), naslednik Stiva Džobsa na mestu izvršnog direktora kompanije Epl, u proteklih nekoliko godina slovio je za Džobsovu „desnu ruku“, budući da je vršio poslovne analize, organizovao sastanke sa deoničarima i dobio veliku ulogu u lansiranju novih proizvoda. Za svoje uspehe Kuk je od upravnog odbora kompanije dobio bonus u vrednosti od pet miliona dolara, kao i 75.000 deonica. Posle ostavke Džobsa, Kuk je zaposlenima u Eplu poručio da se kompanija neće menjati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari