Odlazak saradnika i prijatelja 1

U plejadi Danasovih saradnika koji su doprineli renomeu ovog lista istaknuto mesto zauzima Dragan Vujadinović.

Posedovao je dva velika kvaliteta, dragocena za svaki ozbiljni, analitički medij: bio je veliki ekonomski stručnjak i daroviti publicista.

Sa takvim znanjima i talentom godinama je na stranicama Danasa ispisivao kolumnu “Obrnuta ekonomija”.

Ove tekstove, sabrane u nekoliko knjiga, ima i te kako smisla čitati i deceniju kasnije.

Oni ostaju svedočanstvo o konfuznom procesu srpske tranzicije čiji (srećni) kraj još nije na vidiku.

Pronicljivim posmatranjem realnog života i znalačkom analizom mera ekonomske politike, Vujadinović je često ukazivao na ono što ne valja i kako bi moglo biti bolje.

U drugoj seriji priloga objavljivanim u Danasu, svojevrsnom dnevniku koji je vodio kao narodni poslanik, Vujadinović je pred licem javnosti pokazao sve manjkavosti srpskog parlamentatizma.

Upravo ono što se nije dopadalo narodnom poslaniku Draganu Vujadinoviću dobrim delom objašnjava skromne rezultate u demokratskom preobražaju Srbije.

Dominacija stranačkih centrala i izostanak stvarnog dijaloga u Skupštini bili su stalni predmet kritike u njegovom Dnevniku poslanika.

Nažalost, skupštinski sastavi koji su došli po isteku njegovog mandata učinili su ovu deformaciju toliko drastičnom da je upitno je li Srbija uopšte zemlja parlamentarne demokratije.

Ovakvo stanje parlamentarizma pokazuje koliko su zapažanja Dragana Vujadinovića dok je sedeo u poslaničkim klupama bila tačna.

Možda jednog dana neko izvuče neke pametne zaključke iz njegovih kritičkih opservacija objavljenih na stranicama Danasa.

Saradnji Dragana Vujadinovića sa Danasom prethodilo je poznanstvo između njega i osnivača ovih novina formirano tokom višegodišnjeg rada na bliskim poslovima.

Prepoznali smo se kao ljudi koji dele iste vrednosti i imaju volju da se za njih bore.

Za javnost Vujadinović je bio cenjeni ekonomski analitičar, za nas iz Danasa još nešto više: bio nam je pouzdani konsultant uključen u kreiranje svih poslovnih odluka u firmi koju smo kao priučeni preduzetnici uspešno vodili dvadeset četiri godine.

Bez Draganove nesebične drugarske pomoći sve bi nam bilo još teže i neizvesnije.

Energija Dragana Vujadinovića bila je velika.

Imao je on i drugih kuća u kojima je ostavio traga i gde će ga pamtiti: u metalurškim fabrikama u Sevojnu, u Demokratskoj stranci, u opštini Kosjerić, gde je bio predsednik, u Studiju B, Prosveti, Višoj socijalnoj školi…

U sećanju danasovaca on će ostati kao vrhunski autor čije smo tekstove sa ponosom objavljivali i veliki prijatelj koji nam je mnogo pomogao u stvaranju i opstanku Danasa.

Autor je jedan od osnivača Danasa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari